kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
'T WINKELTJE VAN JANNETJE
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

't winkeltje van jannetje

mariël otten © 2012-08-11 [txt;img]

Iedereen kent Jannetje, maar wie is Annet? Dat is misschien 'n beetje overdreven, maar Annet van de Ketterij-Melis wordt toch regelmatig met "Jannetje" aangesproken. En zo gek is dat nu ook weer niet, want Annet is niet alleen het eerste kleinkind van oma Jannetje maar ook nog op oma's verjaardag geboren en is dus naar haar vernoemd: Jannetje dus. Tot eind 2010 was Jannetje te vinden in 't Winkeltje van Jannetje in de Langstraat in Zoutelande. Deze zomer komen we haar tegen in Krommenhoeke.

Op zaterdag 11 augustus volgen we de aanwijzingen op verkeerspalen langs de route naar de boerderij annex minicamping van familie De Buck in Krommenhoeke. Daar wordt in de oude koeienstal een quilttentoonstelling en hobbyfair georganiseerd door Jannetje-van-Zoutelande. Er is van alles te zien: quilts, heel veel quilts, en we kunnen ook een quilt winnen! Dat laatste gaat helaas niet gebeuren. We kopen wel loten en dat doen een heleboel bezoekers, want de opbrengst (2000 euro!) gaat naar Humanitas Kinderkamp. Temidden van al die quilts treffen we Jannetje zoals we haar kennen: in 't winkeltje, in dit geval een stoffenkraam.

Ze was pas 19 en had toestemming van de kantonrechter nodig om een eigen zaak te beginnen. 't Winkeltje van Jannetje ging op 11 oktober 1978 van start in de door haar vader verbouwde "schure van Jan van Sluijs" onder aan de dijk naast de snackbar van haar ouders. Ze begon met wol, handwerkbenodigdheden en 30 soorten Zeeuwse en Hollandse stoffen op 25 plankjes. Dat aantal liep in de loop der tijd op tot 1.500 verschillende soorten stof. In 1981 werd de zaak al uitgebreid en in 1997 volgde een ingrijpende renovatie. Je kunt het ook "nieuwbouw" noemen, want van het oude pand bleef alleen de voorgevel en een stukje zijgevel staan. Jannetje stond er wel op dat de oude spanten, gemaakt van gejut scheepshout, terug zouden komen. En zo geschiedde, want het was en bleef 't Winkeltje van Jannetje. Op het nieuwe dak kwamen oud-Hollandse dakpannen en een overstek met rijk gekrulde randen. Vader Jan heeft z'n dochter nog de stuipen op het lijf gejaagd met de opmerking: "je krijgt een makelaar op je dak". Toen bleek dat een "maekelaer" een dakbekroning is, tekende Jannetje zelf het ontwerp en koos voor de symbolen appel (welkom), lelie (leven, groei, hoop), open cirkel (vruchtbaarheid), omgekeerd hart (tegen onweer) en pijlpunt (weert het kwade).

Dat winkeltje was gedurende drie decennia een oase, temidden van horeca en kadoshops, voor de bezoeker die iets met de handen wilde doen. De wol, zo heb ik mij laten vertellen, verdween en daarvoor in de plaats kwamen patchwork- en quiltstoffen, maar ook borduurpakketten, knuffelbeesten, vogelhuisjes enzovoorts. Het schortenbont bleef natuurlijk... De stoffen gingen de deur uit per meter, als losse lapjes of verwerkt tot hebbedingetje. Bezoekers kwamen van heinde en verre op de grote sortering en de gezelligheid af. Ze deden er inkopen, kozen er patronen uit en/of volgden er een cursus of workshop.

Bij het 15-jarig jubileum organiseerde Jannetje een wedstrijd "Boter, Kaas en Eieren" in patchwork met als speelveld een "nine-patch" (3x3 vlakken) en waarbij alle speelelementen (bijvoorbeeld geurzakjes) uit stof gemaakt moesten zijn. Het jubileum werd gevierd met een "open dag" in Café Royal en een tentoonstelling in Zaal Middendorp. Er kwam ook een boekje uit voort: "Boter, Kaas & Eieren. Patchwork" (1995) in de bekende serie Hobbywijzer van Cantecleer. In 1999 volgde nog een tweede boek (in twee talen): "Ruiten en strepen. Quilts met Pompadour" oftewel "Quilttour à la Pompadour". Een derde boekje met de simpele titel "'t Winkeltje van Jannetje" (met Ineke van Katwijk) verscheen na het 25-jarig jubileum dat in 2002 uitbundig werd gevierd.

Het is reuze jammer dat 't winkeltje aan de Langstraat er niet meer is. Jannetje deed eind 2010 om gezondheidsredenen de deur op slot. Ze zegt: "Wat is leuker dan van je hobby je werk te maken, en als je stopt van je werk weer je hobby te maken". Gelukkig komen we haar nog wel tegen. Tot een volgende keer!

 


Haiku's op de duinovergang