kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
BURGEMEESTER KODDE EN DE BIKINI'S
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

burgemeester kodde en de bikini's

Tot 1966 was Zoutelande een zelfstandige gemeente en geen wonder: het was een badplaats van Europese vermaardheid. Lange tijd was David Kodde (SGP) er burgemeester en hij was zelfs een tijdlang lid van de Tweede Kamer. Niettemin droeg hij het Walcherse pak tot aan zijn dood. Een betere reclame voor Zeeland als vakantieland was niet denkbaar: waar zelfs de burgemeester nog aldus gekleed ging moest het wel goed toeven zijn. In het laatst van zijn ambtstermijn was de bikini in opmars en zoals wel vanzelf spreekt trachtte David dit zedeloze kleed buiten Zoutelande te houden. Een gemeenteverordening werd aangenomen, waarin bepaald werd, dat het aan personen van het vrouwelijk geslacht verboden werd zich in strand of duin te bevinden in tweedelig badpak. Uiteraard trok het vrouwvolk zich daar geen zier van aan en de bikini verschoon tóch, hetgeen aan David bericht werd.

Hij trok de klep van zijn pet diep over de ogen, want de zon stak fel en hij toog strandwaarts. Al ras viel zijn oog op een welgeschapen Belgische dame, in bikini, die lag te zonnen alsof Blankenberge en Knokke (te zien vanaf Zoutelande) nog gebouwd moesten worden.

David Kodde wees de dame op de desbetreffende gemeenteverordening en las die haar voor.

"Ah wel menierke! Zijde gij dus de burgemeister? Dan moet ik u dus gehoorzamen? Dat zal ik doen. En wat wilde gij dat ik uittrek: het bovenste of het onderste part?!"

Sprakeloos over deze uutleg ener officiële gemeenteverordening en hoofdschuddend begaf David zich huiswaarts. Niet lang daarna was hij geen burgemeester en Zoutelande geen gemeente meer ...

(Uit: Volksverhalen uit Zeeland en de Zuidhollandse eilanden, samengesteld door Willem Geldof, uitgegeven door Het Spectrum 1979)

David Kodde werd in november 1921 op 27-jarige leeftijd burgemeester van Zoutelande. Hij was namens de SGP lid van Provinciale Staten en de Tweede Kamer, waar hij steevast in zwart boerenkostuum verscheen. Hij bleef zijn leven lang als boer actief. In 1959 werd hij 65 en omdat de minister van Binnenlandse Zaken (ook toen) studeerde op nieuwe gemeentegrenzen, vond hij dat een goed moment om uit het burgemeestersambt terug te treden.
Kodde: "Ik wens niet aan de begrafenis van Zoutelande mee te werken".
[Uit:"Bèl, bèl! Zeeuwse streekdrachten in een ander daglicht", Jacques Cats, 2011]

 


Een toeristenkerk