kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
DE KOTJES VAN DINGEMANSE
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

de strandkotjes van dingemanse

mariël otten © 2013-05-15 [txt;img]

Temidden van moderniteit en vernieuwing gaan sommige dingen nog gewoon als vanouds - nog zo als een halve eeuw geleden. Dat is het geval met de strandkotjes van Dingemanse. Jasper Dingemanse was een van de eersten die besloot hokjes in elkaar te timmeren. Houten strandtenten - te huur - per dag, per week, per maand en per seizoen. Dat was begin dertiger jaren en het speelde zich allemaal af in de werkplaats aan de Langstraat - toen nog nummer 8.

Inmiddels is er een grotere werkplaats in gebruik, Langstraat 26. Je loopt - zonder kloppen want dat gaat niet - door het smalle gangetje en komt dan uit op de achterplaats van het woonhuis waar Mina Dingemanse vaak zit te genieten van het zonnetje.
Daar is ook het kantoor - niet veel groter dan de hokjes zelf. Tegen de wand hangen de sleutels, op het bureau het grote boek met de nummers van de stranden en kotjes. Het zijn in totaal ruim 300 strandhuisjes (op tien verschillende Zuid- en elf Westerstranden) die doorgaans per week worden verhuurd en het seizoen telt 24 weken ... reken maar uit! Er komt geen computer aan te pas!

Je verlaat het kantoor met een plankje met een nummer erop waar de sleutel aan vastzit. "Niet vergeten: 2x omdraaien!" In het huisje staan een trapje, twee ligstoelen, een klaptafeltje en een zonneluifel (ook als windscherm te gebruiken). Ook niet vergeten: de sleutel aan de spijker te hangen, de deuren in het haakje en de hele dag genieten van het uitzicht.

Verhuur strandhuisjes: VOF Dingemanse

 


De twee Brandings