kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
Waar is Snabbeldorp?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
HET GROEN-WITTE MEEUWENGEVOEL
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

het groen-witte meeuwengevoel: v.v. de meeuwen

mariël otten © 2013-04-18 [txt;img]

Het is negen jaar geleden, in het seizoen 2003-2004, dat De Meeuwen 1 kampioen werd. Dat gebeurde met aanvoerder Eddy Matthijsse die ook dit seizoen aanvoerder van het eerste is. De huidige trainer Arjan Sandee plukt de vruchten van de nieuwe weg die in 2009 onder leiding van Hans van de Rafelaar is ingeslagen. Vorig seizoen was Meeuwen 1 al dichtbij promotie, dit jaar laat de club de kans niet lopen.

Voetbalvereniging De Meeuwen is op 7 december 1948 opgericht. Verschillende roemruchte dorpsbewoners waren bij de oprichting betrokken zoals Piet Brasser, Bram de Kam, Co van de Vreugde, Fien Faasse en Jo Cazetta.

Er werd eerst gevoetbald op een veld bij de Zwaanweg, later op 't weitje van Piet Leynse aan de Duinweg. Oud-Meeuwer Frans van der Heijde schreef: "Het ouwe veld an de Duunweg was zô klein, dat het strafschopgebied vlak nae de middencirkel begon en de kledêdkaemer een nissehut was." [PZC, 2012-06-02] Van 1958 tot 1960 moesten de voetballers zelfs uitwijken naar Westkapelle.

In 1961 kreeg Zoutelande een eigen sportpark, D'n Hooghe Hilt, genoemd naar het hoge duin dat grenst aan het complex. Bij een renovatie in 1971 werd een tribune gebouwd en kwamen er een kantine en twee nieuwe kleedkamers bij. Sindsdien is de accomodatie verouderd en kampt de vereniging met ruimtegebrek. De afgelopen vijftien jaar (!) is er gediscussieerd en overlegd met de gemeente over noodzakelijke vernieuwing. Het hielp dat wethouder Melse uit Zoutelande afkomstig is. De knoop is nu eindelijk doorgehakt. De gemeenteraad van Veere ging november 2012 akkoord met een investering van 1,5 miljoen. Voor dat bedrag worden kantine, kleedkamers en tribune gebouwd, het trainingsveld opgeknapt en hoofdveld en tweede veld verplaatst. De gemeente verwacht de nieuwe accomodatie te kunnen financieren uit de exploitatieopbrengst van nieuwbouwproject de Tienden.

De Meeuwen gaan dus niet verhuizen, maar er komt een nieuw sportcomplex op de huidige locatie. Naast wat nu het tweede veld is, komen de kantine en een tribune met 187 zitplaatsen met daaronder acht kleedkamers, een EHBO-ruimte, bestuurskamer, machinekamer en werkruimte voor de onderhoudsploeg. De zitplaatsen krijgen de clubkleuren groen en wit. Op de plek waar nu het eerste veld ligt, komt een brede school, de supermarkt, woningbouw en een "belevingsplein". De velden zijn pas in het seizoen 2014-2015 bespeelbaar. Tot die tijd wordt op de oude velden gespeeld.

De vereniging zal een deel van de kosten (ongeveer een ton) betalen en een ongetwijfeld groot aantal vrijwilligers zal een bijdrage leveren in de vorm van zelfwerkzaamheid-activiteiten. De club neemt onder meer de inrichting van kantine en bestuurskamer op zich. Het komt goed uit dat op de dag af dat de "eerste steen" de grond in zal gaan, de kampioenskoorts in het dorp haar climax zal bereiken: op 20 april kunnen De Meeuwen op de platte kar door het dorp. Heel Zoutelande en omgeving staat achter hun club.
De Meeuwen kreeg de meeste stemmen (557) van een groot aantal stichtingen en verenigingen in de Rabo Clubkas die dit voorjaar voor de vierde keer werd gehouden. Van de door de Rabobank Walcheren/Noord-Beveland ter beschikking gestelde € 150.000 kon de voetbalvereniging € 2.109,32 bijschrijven in de clubkas. Op de openingsdag van de nieuwe ijssalon N'Ice werd een speciaal Meeuwen-ijs (groen-wit natuurlijk, van citroenijs met limoenvarigato) gepresenteerd. Van alle deze zomer verkochte Meeuwen-ijsjes gaat 0,30 cent naar de club.

De Meeuwen is, met rond de 440 leden, een grote vereniging voor een relatief klein dorp. Naast een groeiend aantal spelende leden telt ook een groeiend aantal "rustende" leden mee. Want Meeuwenman ben je voor het leven. De meeste wonen in Zoutelande, maar er zijn ook spelers uit Westkapelle, Meliskerke en Biggekerke.

Het eerste elftal van De Meeuwen speelt in de 3de klas A van de zaterdagcompetitie en gaat na dit seizoen 2012-2013 dus waarschijnlijk promoveren. Maar er spelen nog veel meer Meeuwen-teams in lagere competities, van B-tjes tot F-jes, van mini-pupillen tot een bloeiende meidenafdeling met ongeveer vijftig speelsters. "Jongens en meisjes leren voetballen bij De Meeuwen", lees ik op de website. "Mannen en dames kunnen bij De Meeuwen plezierig voetballen, ieder op zijn of haar niveau. Presentatief en recreatief". Er wordt ook verwezen naar de maatschappelijke functie: "De Meeuwen is méér dan een voetbalvereniging met sportieve ambities. Zij wil van sociale en maatschappelijke betekenis zijn in Zoutelande en omgeving. Sportiviteit, vriendschap en gezelligheid: dat is De Meeuwen".

Aanvoerder Eddy Matthijsse (33) uit Westkapelle op de vraag: Voetbalvereniging De Meeuwen in één zin? "Een grote familie, fantastisch dat er iedere wedstrijd zo veel supporters aanwezig zijn, geweldig!"

het groen-witte meeuwengevoel: opening sportcomplex d'n hooghe hilt

mariël otten © 2014-08-20 [txt]

het groen-witte meeuwengevoel: de kampioenswedstrijd

mariël otten © 2013-04-20 [txt;img]

De Meeuwen 1 uit Zoutelande zijn kampioen! Op zaterdagmiddag 20 april werd met 3-1 gewonnen van MZVC. Ze zijn daardoor niet meer in te halen door de concurrentie. Na zes jaar afwezigheid keert De Meeuwen 1 nu terug in de 2de klasse E.

Het was druk op d'n Hooghe Hilt. Vuurwerkpotten zetten het veld de eerste minuten in een groene rook. Het elftal oogde zenuwachtig, maar er werd gewoon gewonnen, voor de 8ste keer oprij alweer. Martijn Houterman scoorde 1-0, Kevin Janse 2-0 en 3-0.

Een groot feest volgde... maar kapitein Otje moest weer huiswaarts. Helaas geen foto van de kampioenen op de platte kar.het groen-witte meeuwengevoel: jong zeeland tegen jong willem ii

mariël otten © 2007-08-04 [txt;img]

Kapitein Otje is geboren en getogen in Tilburg. Het wel (promoveren) en wee (degraderen) van Willem II wordt tot in de Amsterdamse huiskamer gevolgd. Dat komt door mijn vader die in zijn tijd de grootste voetbalboekenverzameling ter wereld had. Het was daarom grappig dat uitgerekend Willem II regelmatig kwamen spelen op d'n Hooghe Hilt.

Vandaag ben ik met de kleinkinderen van Tonny Otten bij de wedstrijd van Jong Willem II tegen Jong Zeeland die op het terrein van De Meeuwen wordt gespeeld.

Vooruit, dan ook maar een foto uit 1989 van voetbal-
verzamelaar Tonny Otten (met daarnaast broer Reg), op bezoek bij zo'n wedstrijd tussen De Meeuwen en Willem II. [kapiteinotje © zomer 1989]

 


Serious Request frikandellen-
wedstrijd