kapitein tje

het dorp zoutelande

 

mariël otten 2008-2017 © id img txt

     
 
ZANDVRETERS
Zoutelande, Werendyke en Boudewijnskerke
Johannes de Naaier en de Willibrordusput
Jasper Leun, de geus van Zoutelande
De oude stadsmolen en het molentje
WAAR IS SNABBELDORP?
De kerk in het midden
De oorlogsjaren in Zoutelande
"Alle bunkers hadden een kanariepiet"
1953 en de dijk van Zoutelande
Burgemeester Kodde en de bikini's
Een toeristenkerk
De kotjes van Dingemanse
De twee Brandings
Meester Schoenmaker en de school
't Winkeltje van Jannetje
Haiku's op de duinovergang
Quiltgroep De Vlijtige Liesjes
Oranjekoorts in Zoutelande
Het groen-witte Meeuwengevoel
Serious Request Frikandellenwedstrijd
ZOUTELANDE IN DE BOEKEN
 

waar is snabbeldorp?

mariël otten © 2012-07-12 [txt;img]

Snabbeldorp heeft (nog) geen bord maar kreeg april 2012 ineens landelijke aandacht. Het was terechtgekomen op de zogenaamde Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederland. De PZC ging op onderzoek uit en kwam terecht bij Katharina Lous-Janse (1933) op een bankje in het voortuintje van haar geboortehuis. PZC: "Mevrouw Lous, U bent in één klap een beroemde Zeeuw geworden!"
Snabbeldorp is een buurtschap dat tot 1966 deel uitmaakte van de gemeente Zoutelande, daarna Valkenisse en momenteel Veere. Omdat het geen plaatsnaambord heeft, moet je even goed zoeken op de hoek van de Westkapelse en Melsesweg. Je vindt er onder andere nog een schuur met het bordje "Snabbelhoeve".

In 1930 telde Snabbeldorp dertig inwoners: 16 mannen en 14 vrouwen. Er woonden meerdere Janse's en Adrie Stroo (ooit aanvaller bij voetbalclub Vlissingen). In het boek "Zoutelande in vroeger tijden" zie je op bladzijde 79 de familie Janse in 1936, met daarop Kaatje van 3.
Katharina Janse was getrouwd met Piet Lous en is de moeder van Han Lous, eigenaar van Camping Janse aan de overkant van de straat. Tijdens de Tweede Wereldoorlog zijn ze geëvacueerd geweest, maar ze keerden in 1946 terug. Katharina vertelt dat er alleen maar boerderijen en arbeiderswoningen stonden en dat leurders aan de deur kwamen.

Bekijk de reportage van de PZC 30 april en/of lees het verhaal van René Schier in de PZC van 1 mei.

Er is ook een schilderij van een boerderij in Snabbeldorp. Het hing bij een oom van Peter Stroo aan de muur. Die heeft er zijn hele leven naar zitten kijken zonder te weten dat op deze plek in 1939 zijn vader, Adriaan Stroo, geboren is. Daar kwam hij min of meer toevallig in 2006 achter.
Bekijk het schilderij op Stroo's weblog.

Op Rode Lijst van Bedreigde Plaatsen in Nederlandstaan naast Snabbeldorp nog achttien dorpen en buurtschappen op Zeeuws grondgebied: Biezelinge (Kapelle), Brigdamme, Kleverskerke, Sint-Laurens (Middelburg), Bath (Reimerswaal), Burgh-Haamstede, Schuddebeurs (Schouwen-Duiveland), Heille, Sint-Anna ter Muiden, Terhofstede, Nummer Eén, Het Eiland (Sluis), Driewegen, Zandstraat (Terneuzen), Anna Jacobapolder (Tholen), Snabbeldorp, Werendijke, Molembaix (Veere), West-Souburg (Vlissingen).

De PZC was al eens eerder op zoek geweest naar Snabbeldorp. In de krant van 1 juni 1964 verscheen een uitgebreid artikel over het toen nog rustige, in tweeën gesplitste dorp. Het schetst de sfeer van bewoners in afwachting van het "massatoerisme". En hoe vreemd is het, anno nu, te lezen over de gemeentehuizen van Zoutelande en Westkapelle...

 


De kerk in ons midden