mariël tten

laat de klompen dansen

 

mariël otten © 2022 id img txt

     
 
 

IK BEN JE ZWARTEPIET NIET

In de musea is de Gouden Eeuw voorbij

Beeldenstorm 2.0.: Mag Michiel wèl blijven?
ArtZuid: 100 Heads // Lady Liberty
De ene odyssee is de andere niet
"I can't breathe" Black Lives Matter

De diamant, de kalebas en de banjo - over geroofd erfgoed

Meet the natives: de laatste twee Piripkura
Naar de bioscoop: James Baldwin is terug!

De dood van Winnetou

Kan die knecht òòk weg?

Van Heutsz en de vuile was van Suharto

DOSSIER KETI KOTI 2011-2021

ZIE OOK

KIJKEN NAAR DE ANDER
LAAT DE KLOMPEN DANSEN
 

don't worry, it's only art, of: de ene odyssee is de andere niet

mariël otten © 2020

He Xiangyu (China, 1986): Death of Marat, 2011 [beeld uit Noordbrabants Museum, yvette lawson © 2018-06-08]

Je zal maar daar geboren zijn. In oorlogsgebied. Je zal maar die mens zijn die op de vlucht is. Dan word jij kunst en komen wij naar je kijken. Je bent gestrand in het museum. Of hier bij mij in het raamkozijn van het museum. Daar op de grond ligt Ai Weiwei. Nu ja, niet echt natuurlijk. Net zoals jij niet echt gestrand bent in het museum maar aan de kust in Bodrum. Je had misschien wel ooit een museum willen bezoeken. Misschien. Maar je had niet willen aanspoelen. Je had geen kunst maar ook niet dood willen zijn. Je had willen leven. Jij, kleine Alan Shenu, je bent niet ver gekomen.

De foto van Alan Shenu is genomen op 2 september 2015 door de Turkse journalist Nilüfer Demir (© EPA).

Het 3-jarig Koerdische jongetje - aanvankelijk in de media aangeduid met de verturkte naam Aylan Kurdi - kwam samen met zijn broertje Galip en zijn moeder Rehem om bij een poging het Griekse eiland Kos te bereiken. De rubberboot sloeg om vijf minuten nadat ze waren vertrokken. Van het gezin overleefde alleen vader Abdullah de vlucht.

 Kunst is als een hond die blaft. Als er iets gebeurt, begint de hond te blaffen, waardoor je weet dat er iets aan de hand is. Er moet een reden zijn. Ik ben als die hond. Ik blaf als ik iets zie wat me niet bevalt.  Ai Weiwei [Parool, 2016-09-17].

Ai WeiWei op Lesbos. Foto Rohit Chawla © India Today

 Toen ik daar stond, werd ik overvallen door een gevoel van onmacht. Er huilden kinderen omdat ze hongerig waren of het koud hadden, en ik voelde me zo machteloos - juist op die plek, de bakermat van de westerse beschaving. Wat kon ik doen? De ene na de andere boot kwam aan land. Volgeladen. En je weet niet hoeveel mensen er onderweg al verdronken zijn. Elke dag verdrinken er kinderen. Dit is een uitdaging ... Een uitdaging voor de hele mensheid.  Ai Weiwei [Parool, 2016-09-17].

omran & alan: het is genoteerd

Cartoon Khalid Albaih © 2016-08-18

 Ik zag een jongetje zitten verwezen / op een stoeltje bedekt met bloed / en asgrauwe puinstof / onder een huis weggehaald / met bommen bestookt / door Assads moordenaarstroep / / dit gedicht helpt hem niet / maar het is genoteerd.  Uit "Open ogen", de nieuwe dichtbundel (2018) van Remco Campert.

Omran Daqneesh (5) in een ambulance in de belegerde Syrische stad Aleppo. Foto Aleppo Media Center/AP © 2016-08-17.

Lees CNN: Syria's child face of Aleppo still caught in the middle a year on over hoe de foto tot stand kwam en hoe het sindsdien met Omran gaat.


Ik las ergens dat we allemaal op zoek zijn naar geluk, maar dat de een er verder voor moet lopen dan de ander.

#HetMaaktUitWaarJeBentGeboren.

Cartoon Silvano Mello © 2017-03-03 Cartoon Movement.


Trump: "Do you mind if I play through?"

De cartoon verwijst naar de foto, genomen door Julia Le Duc, van Óscar Alberto Martínez Ramírez en zijn 23 maanden oude dochter, Angie Valeria. De twee verdronken bij een poging de rivier de Rio Grande over te steken om in de VS te geraken. Van het gezin uit El Salvador overleefde de moeder Vanessa Tania Ávalos.

Cartoon Michael de Adder © 2019-06-30 Cartoon Movement

Vlot van Lampedusa van Jason de Cairnes, Lanzarote onderwatermuseum.

Banksy's boot de Louise Michel.

de ene odyssee is de andere niet

mariël otten © 2022-03-07

De ene vluchteling is de andere niet ...

Wat moet je als vluchteling zijn/doen om als vluchteling erkend te worden en voor asiel in aanmerking te komen?
De miljoenen uit Syrië hebben kennelijk iets niet helemaal goed gedaan.
Zijn ze geboren in / gevlucht uit het verkeerde land? Is hun land is simpelweg niet dicht genoeg bij ons in het westen en/of is Assad voor ons een minder grote bedreiging dan Putin?

Het is weer de eerste maandag van de maand. Om 12.00 uur klinkt het luchtalarm. De sirenes worden getest.

Op stadhuispleinen verspreid over het land en op sociale media wordt door de burgerbeweging #AlarmEuropa sinds juni 2020 met de slogan "omdat we willen wonen waar ieder mensenleven telt" campagne gevoerd voor een humaner vluchtelingenbeleid.
Wij slaan iedere maand alarm over het vluchtelingenbeleid waarmee bijvoorbeeld tienduizenden vluchtelingen jarenlang vastgezet worden onder erbarmelijke omstandigheden in kampen op de Griekse eilanden en dat Nederland er niet eens in slaagt om 500 (!) kinderen uit de kampen te halen.
Kamp Moria als afschrikwekkend voorbeeld: "haal het niet in je hoofd om onze kant op te komen want je komt niet verder dan Moria".
#AlarmEuropa is vooral een oproep aan burgemeesters en gemeenteraden om ruimte te maken voor mensen op de vlucht.

Vandaag klinkt de oproep #AlarmEuropa voor vluchtelingen uit Oekraïne en wordt de hele dag actie gevoerd en via Giro555 geld ingezameld. Fantastisch!
Laat het alarm vandaag alsjeblieft ook het begin zijn van een humaner vluchtelingenbeleid waarbij ieder mensenleven telt.

Klik hieronder voor Cartoon Network's Double (refugee) standard: