Geschiedenis van de Sterflat.

De Sterflat is in opdracht van "Dela natura uitvaart verzekeringen N.V.", in 1972 gebouwd.
Voor de jaren '70 is het, zeker in IJmuiden, een luxe gebouw met een inwonend huismeester.
Jarenlang is er een wachtlijst van mensen die graag in de Sterflat willen wonen.

Het beheer van het gebouw is altijd in handen geweest van De Jong en Strankinga te Hilversum, tegenwoordig JSR Vastgoedmanagement B.V.. Zij kennen het gebouw door en door. Een leuke bijkomstigheid is bv. dat we hierdoor nu nog de beschikking hebben over de allereerste brief die in 1972 aan de huurders werd verstuurd (klik hier).

Een van de mensen die hier vanaf het begin woont is Nel Duindam. Zij kan nog precies vertellen hoe de start in 1972 was. (Klik hier)

De heer Frits Houtgraaf heeft ons een paar oude foto's ter beschikking gesteld waarop te zien is hoe het Zeewijkplein eruit zag voordat de Sterflat gebouwd werd. We hebben er foto's onder gezet hoe het er nu uit ziet vanuit dezelfde locatie. (Klik hier).

In 1997, met het groot onderhoud in zicht, besluit de Dela het pand te verkopen.
Op 2 februari 1998 vindt de overdracht plaats aan "Stienstra Holding B.V.". Stienstra laat een akte van splitsing opstellen en het begin van de "Vereniging van eigenaren" (VVE) is een feit. Alle vrijkomende appartementen zullen in de loop der jaren verkocht worden. Huurders die in de Sterflat wonen, worden later ook in de gelegenheid gesteld om hun eigen appartement te kopen.
Op 3 juni 1998 vindt de oprichtingsvergadering plaats van de "VVE Zeewijkplein 2-252", de officiële naam van de Sterflat.

Op 19 december 2014 is het eigendom van de portefeuille waar de woningen van Stienstra toe behoren, overgedragen naar de nieuwe eigenaar "Aegon levensverzekeringen N.V.".
Op dit moment wordt nog ongeveer 1/5 van de woningen verhuurd door Aegon.