50+ WOONGROEP DE AMSTEL

 

 

HUISVESTING

De woongroep is gehuisvest in het voormalige beambtengebouw van wat ooit de Amstelbrouwerij was; vandaar de naam "Woongroep De Amstel". Oorspronkelijk met sloop bedreigd (zie de onderste foto) bleef dit pand, een stukje geschiedenis van Amsterdam, dankzij een initiatiefgroep toch behouden. Deze groep stelde voor er een sociale bestemming aan te geven, waaronder een 50+ woongroep. In 1988-1989 realiseerde woningbouwvereniging "Het Oosten" (nu "Stadgenoot") met dit doel achttien comfortabele 2- en 3-kamerappartementen in het gebouw, waarvan er één bestemd werd voor gemeenschappelijke activiteiten van de woongroep. De onderverdieping met aanbouw werd toegewezen aan non-profit organisaties, waaronder een theater.

In het gebouw bleef de fraaie natuurstenen trap behouden, welke voert naar de drie verdiepingen met elk 6 appartementen. Tevens is er een ruime lift. Onderin en naast het gebouw, maar apart van het bewonersgedeelte, bevindt zich het Pleintheater en een vestiging van HVO-Querido. Het gemeenschappelijk appartement, op de derde verdieping, heeft - als enige - een (ruim) balkon.
Het gebouw is gelegen aan de Mauritskade en het erachter liggende Sajetplein, op de grens van centrum en oost. Roetersstraat (UvA), Tropenmuseum, Oosterpark en OLVG zijn op korte loopafstand, wat verder is er de Dappermarkt. De bereikbaarheid met het openbaar vervoer is uitstekend: metrostation Weesperplein en haltes voor de trams 1, 3, 7 en 19 zijn vlakbij, haltes voor tram 14 iets verder. Op het nabije Beukenplein stopt in de vroege uren een bus naar Schiphol.

 

DOELSTELLING

De appartementen zijn bedoeld voor alleenwonende personen van 50 jaar en ouder. We streven naar een ongeveer gelijk aantal mannen en vrouwen. Met onze woongroep staan we een sociale vorm van woongenot voor, waarin toch ieders zelfstandigheid en individualiteit wordt gerespecteerd. Wat betreft het laatste: de appartementen hebben alle een eigen keuken en badkamer, evenals een eigen berging in het souterrain.

Het sociale aspect wordt bevorderd door de maandelijkse borrel, het wekelijkse koffie-uurtje en de driemaandelijkse seizoensmaaltijd in de gemeenschappelijke ruimte. Van de groepsleden wordt verwacht dat ze hieraan met enige regelmaat deelnemen. Voor de seizoensmaaltijd is altijd veel interesse. 

 

ORGANISATIEVORM

"Woongroep De Amstel" is een vereniging, met statuten en een huishoudelijk reglement. Er is een bestuur, een aannamecommissie en er wordt drie keer per jaar door de groep vergaderd. Deelname daaraan is verplicht, behoudens overmacht. Van ieder wordt een actieve inbreng in het functioneren van de woongroep verwacht. Zo is er naast het bestuur een aannamecommissie, een kascommissie, iemand die de perkjes rond de ingang bijhoudt, en er zijn ad hoc commissies (bijv. voor de inrichting van de gemeenschappelijke ruimten).

De woongroep selecteert kandidaten voor vrij te komen appartementen, draagt hen voor aan de woningcorporatie, Stadgenoot, die uiteindelijk beslist of iemand aan de vereisten voldoet. We raden u aan van tevoren de website van woningnet-Amsterdam te raadplegen om bij voorbaat al te weten of u aan de vereisten voldoet.

 

KOSTEN

De 2-kamer appartementen hebben een oppervlakte van ongeveer 41 tot 51 m2, de drie 3-kamer appartementen zijn zo'n 55 m2 (maar niet alles is dan meegerekend). De woningen zijn sociale huurwoningen. De huur van de 2-kamer appartementen bedraagt rond de € 640, van de 3-kamer appartementen rond de € 700, incl. servicekosten en gemeenschappelijke voorzieningen, excl. energie en water. De inkomensgrens voor sociale huurwoningen is per 1 januari 2019 € 38.035. De woongroep mag kandidaten met een hoger inkomen voordragen. De huur zal dan aangepast worden al naargelang het inkomen.

Voor de diverse kosten die met het groepswonen te maken hebben, betalen de bewoners een contributie aan de vereniging (nu € 10 per maand, plus €4 per maand voor de schoonmaak van de gemeenschappelijke ruimten). Daarnaast wordt door de woongroep aan nieuwe bewoners een entreegeld gevraagd van € 225. Dit geld gaat in de kas van de vereniging.

 

AANMELDING

Zij die geïnteresseerd zijn in het wonen in onze woongroep, kunnen zich aanmelden voor kennismaking. De maximale leeftijd voor intreding is 67 jaar.

De aannamecommissie bekijkt de kandidatuur van geïnteresseerden en kan hen uitnodigen voor een individuele of groepsgewijze kennismaking. Bij voldoende match volgen meer momenten van kennismaking (bijv. op de koffieochtend of op de borrel).

Als er een appartement vrijkomt, bepaalt de woongroep als geheel wie voorgedragen wordt aan de woningcorporatie (Stadgenoot). Deze persoon dient zich ingeschreven te hebben op www.woningnet.nl (eis van de gemeente Amsterdam).

Men kan zich aanmelden door een e-mail te sturen naar het e-mailadres van de woongroep: woongroepdeamstel@gmail.com , met daarin wat gegevens over jezelf en je motivatie om in een woongroep te willen wonen.Adres woongroep: Sajetplein 27, 1091DB Amsterdam.

 

ACTUEEL: Op dit moment hebben wij voldoende mensen voor de wachtlijst. Wanneer er weer ruimte komt om nieuwe belangstellenden te ontvangen, zullen wij dit hier vermelden.

Tip: Op www.woongroep.net kun je veel woongroepen vinden die kandidaten zoeken, en zelf kun je er ook een advertentie op plaatsen (gratis).

 

 

 

FOTO'S

 

 


Het gebouw vanaf de Mauritskade overkant gezienHet gebouw vanaf de Mauritskade overkant gezien (winter)Linkerzijkant vanaf het SajetpleinVoorkant vanaf de MauritskadeEen voorbeeld van een der appartementenWinters uitzicht vanuit een der appartementenGezellig op het plein bij het theaterTweede impressie van de groepsborrelEen van de groepsmaaltijden, elk kwartaal (deze half feb. 2014)Het beambtengebouw voor de restauratie en verbouwing in 1988-89.
Het stond op de nominatie voor sloop.