CURSUSSEN

Is Homo sapiens gebouwd op het moderne leven?
Evolutionaire psychologie voor overlevers

Bianca Janssen-Groesbeek, Tijs Goldschmidt en Pouwel Slurink

ISVW, Maandag 2 augustus – vrijdag 6 augustus 2010

Mensen neigen in goede tijden naar overgewicht omdat ze geëvolueerd zijn in een onberekenbare omgeving waarin het verstandig was het beschikbare voedsel meteen op te eten. Dat verklaart waarom lijnen niet eenvoudig is te midden van goedgevulde supermarkten. Dit is een verklaring gegeven door de evolutionaire psychologie, een benadering waarin allerlei wenselijke en onwenselijke eigenaardigheden van mensen verklaard worden door te kijken naar onze evolutionaire geschiedenis. Onze eigenschappen hielpen ons 150.000 jaar geleden overleven in kleine groepjes op de lome savanne van Afrika. Hoe zijn we geworden wie we zijn? Waarom willen we wat we willen? En hoe adequaat zijn onze eigenschappen nog in het moderne leven? Wie is er eigenlijk gebouwd op het leven in hectische miljoenensteden? Heeft Job Cohen het daarom zo moeilijk met ‘de boel bij elkaar houden’? Voelen we ons daarom soms zo verdwaald en vervreemd?

De evolutionaire psychologie werpt licht op agressie, stress, relaties, het huwelijk, overspel, xenofobie, empathie, hulpvaardigheid,  religie, de vrije wil, de zin van alles. Zij verklaart het gedrag van onder meer baby’s, pubers, stiefouders, schoonmoeders, grootouders. Zij wijst op allerlei rode draadjes die door het menselijk leven lopen. Evolutionaire psychologie lost psychologische vraagstukken waar we al eeuwen mee tobben op door middel van fascinerende vergezichten en gewaagde hypothesen. Zij verlegt de aandacht van ‘persoonlijk falen’ naar het menselijk, al te menselijke.
Dat is al een verademing, maar wellicht brengt deze combinatie van evolutiebiologie, paleoantropologie en psychologie ons tot fundamentele verbouwing van ons wereld- en zelfbeeld.

Voor meer informatie zie http://www.isvw.nl/nl/is-homo-sapiens-gebouwd-op-het-moderne-leven/