Joos Windhoos 2013
Home Vooruitzichten Neerslag Weer gegevens Weer alg. Andere Lokaties Contact
De luchtdichtheid Hoeveel weegt 1 m3 lucht op dit moment?
de luchtdichtheid in kg/m3
Luchtdruk op dit moment
De hoger gelegen luchtlagen zijn verantwoordelijk voor de  luchtdichtheid van onze directe omgeving, de luchtdruk die wij hier  op aarde meten. De luchtdichtheid verandert regelmatig naarmate  de luchtdruk verandert. Naarmate men hoger in de atmosfeer komt  zal de luchtdruk en de luchtdichtheid afnemen.  De luchtdichtheid  zal tevens toe- of afnemen naarmate de temperatuur verandert.   Op zeeniveau bij een temperatuur van 0 graden Celcius en bij    1 atmosfeer is de luchtdichtheid 1,293 kg/m3.
luchtdichtheid
Met een barometere meet men de luchtdruk. De meeste moderne  barometers bevatten een vrijwel luchtledig doosje dat  afhankelijk van de druk meer of minder ingedrukt wordt.  Hierdoor wordt een aan de doos bevestigde wijzer  bewogen(doosje van Vidi). Sinds het verbod van gebruik van kwik  worden veel barometers op deze manier gemaakt., Op sommige  barometers is nog een schaalverdeling in millimeters kwikdruk te  vinden. Deze eenheid is eenvoudig om te rekenen in hectopascal  door het getal in mm kwikdruk (Hg) met 1,333 te  vermenigvuldigen. De gemiddelde atmosferische druk is 76 cm Hg  (760 mm Hg) = 1013 hPa = 1013 millibar = 1,013 bar = 1  atmosfeer.
Hete lucht heeft een lagere  dichtheid dan koude lucht.  Een heteluchtballon krijgt  daardoor een kracht omhoog,  waardoor hij in de lucht kan  zweven. 
       photo by Dora
Luchtdruk (mb)