Home made HF amplifier van pa3hbt met GS-35B

GS-35B 1600W triode HF-VHF-UHF

Teller

GS-35B

triode

DE GS-35B word meestal gebruikt in oscillatoren en power amplifiers tot 1000MHZ

cathode: indirekt verhitte cathode. behuizing: keramiek metaal. koeling: forced air

Als kast heb ik een bestaande scheepseindtrap gebruikt. De paneelmeters, loading C, bandschakelaar en relais heb ik kunnen hergebruiken. De rest was ongeschikt voor 1500W rf

bovenaanzicht

onderaanzicht

buisvoet

Ik heb de computerblowers vervangen door een echte slakkenhuisblower. De buis raakt hierdoor niet oververhit. Als schoorsteen heb ik een stuk PVC pijp gebruikt.

De hoogspanningsvoeding heb ik extern gebouwd. De trafo moet op zijn minst een anodespanning van 3000 volt bij 1 ampere aankunnen.

Waarschuwing: het in aanraking komen met hoogspanning kan fataal zijn.

Ik heb de zware trafo op een plankje met 4 wieltjes geplaatst. Deze is standaard verkrijgbaar. Vervolgens heb ik de kast er gewoon omheen gebouwd.

De secundaire spanning van de trafo is 4460 volt (laagste tap). Dit is veelste veel. Een zware variac van 15A in de primaire lost dit op.
De voeding is in staat om 5KV bij 1A (of minder natuurlijk) te leveren.

Het voordeel van een losse hoogspanningsvoeding :Experimenteren op een plankje met een triode de TB4/1250 en een tetrode de QB5/1750.

Voor de tetrode haal je het negatief weg, knoop alle roosters aan elkaar en verbind deze dan met aarde. De buis werkt dan als triode.

Tijdens het experimenteren kwam ik er al gauw achter dat bij een belaste anode spanning van 4KV de plate C regelmatig doorsloeg. Ik heb hem daarom vervangen door een vacuum C. De problemen waren hiermee opgelost

Om meerdere zendbuizen te kunnen gebruiken heb ik een verloop buisvoetje gemaakt.

Uit veiligheids overwegingen toch maar besloten om er een kast omheen te bouwen. Word het toch nog een echte eindtrap.

Meer info: www.nd2x.net

pa3hbt@hetnet.nl

TITEL VAN DE HOMEPAGE
(verander deze titel door links op het rode rondje te klikken)