Paul Klein bewaart het geschreven woord

LEIDEN (door Eric-Jan Berendsen) - De meest bijzondere zijn die van 21 juli 1969. The Eagle Has Landed, schreeuwt The Washington Post vanaf de voorpagina. Mens op maan, valt er in het Leidsch Dagblad te lezen. Het zijn de eerste kranten van de verzameling van Paul Klein (48) uit de Leidse Merenwijk [geboren in oktober 1949; inmiddels woonachtig in Naarden].

foto krantenzolder Vanaf die dag is de computerspecialist bij uitgeversmaatschappij Elsevier namelijk begonnen met het ‛sparen’ van krantentitels. Zijn collectie gaat echter veel verder terug in de tijd. Zijn vader deed het al en zijn opa ook. Vandaar.

Het meest sentimentele exemplaar? Ongetwijfeld Het Nieuwsblad van 4 september 1996 dat in koeienletter Rust nu maar zacht' op de voorpagina heeft afgedrukt samen met een foto van de Belgische meisjes Julie en Melissa. Het was wereldnieuws nadat de politie bij graafwerkzaamheden rond een huis van Dutroux stoffelijke resten had gevonden. Een opvallende? De opening van De Waarheid op 30 april 1975. Vietnam bevrijd meldde de communistische krant die dag terwijl alle andere bladen meer oog hadden voor de verjaardag van ‛onze’ vorstin.

De mooiste? Klein kan er geen antwoord op geven. Niet verwonderlijk want hij heeft meer dan 2000 kranten waarvan 800 Nederlandse in zijn verzameling. Dat lijkt geen kunst, maar de meeste kranten gooit hij na het lezen ervan net als iedereen gewoon weg. Welke hij dan wel bewaart? “Ik leg me er op toe van elke titel ter wereld minstens één volledig exemplaar te hebben, van de eerste tot en met de laatste pagina. Verder zoek ik eerste en laatste uitgaven (bij krantenfusies en nieuw ontstane uitgaven) en ‛groot nieuws’-edities.”

Trots toont hij een aantal van zijn bezittingen. Ta Nea uit Griekenland, The South China Morning Post, Ultimas Noticias uit Mexico.
Twee pagina's van de laatste editie van het Nieuws van de Dag van 14 februari 1998 sieren ingelijst een wand van zijn woning. Evenals het Leidsch Dagblad van 12 februari 1929 met nieuws over de stadhuisbrand.

Klein omschrijft zichzelf als xenomaan, iemand die alles van het buitenland wil weten. En dat buitenland begint wat hem betreft al voorbij de provinciegrens. “Het is mij opgevallen dat ik nergens in Leiden een Gooi- en Eemlander of een Leeuwarder Courant kan kopen, terwijl het aanbod van buitenlandse kranten alleen maar toeneemt.”

Klein is niet alleen geïnteresseerd in titels. “Ook de lay-out heeft mijn interesse. Is die bezadigd of onrustig, overheerst tekst of ligt de nadruk op foto's van paparazzi?” Daarnaast kan het nieuws opvallende verschillen opleveren. “Toen het El Al vliegtuig op de Bijlmer neerstortte, liepen de meldingen over het aantal slachtoffers in de diverse kranten nogal uiteen.”

Een dure hobby? “Valt wel mee, want ik ga niet met skivakantie.” Maf van je hobby? “Ach, wat heet. Dinsdag verscheen er een nieuwe titel van Le Matin in België. Even heb ik overwogen om met de trein naar Luik of Brussel te gaan om een exemplaar te kopen. Daar heb ik op het laatste moment toch maar van af gezien. Ik laat wel een krant opsturen.”

Naast het verzamelen van kranten, voert Klein de titels in zijn computer in waardoor hij overzicht houdt op de inhoud van zijn volle dozen, hangmappen en kasten, die ook nog eens een volledige serie Kuifje herbergen. “Er zijn 23 boeken van verschenen, niet echt veel. Het leek mij dus wel leuk om ze in verschillende talen te verzamelen. Inmiddels heb ik 60 Kuifjes in 25 verschillende talen van Fries tot Japans.”

Naast de stripverhalen prijken de acht complete jaargangen van Hitweek en Aloha en is er een imposante verzameling landkaarten en plattegronden. “En dan heb ik hier op het dak naast twee antennes ook nog twee schotels staan waardoor ik meer dan 200 zenders hier op mijn televisietoestellen kan zien. Waarom? Het is toch leuk om te weten welke programma's je niet via de kabel kunt zien.”

(C)opyright 1997 Leidsch Dagblad. Niets uit deze uitgave mag worden gepubliceerd in welke vorm dan ook.

Datum: 27/03/98

Terug naar de beginpagina van deze dagbladen-website.