Bamboe

Iedereen heeft een beeld bij 'bamboe'. In feite is bamboe een verzamelnaam voor wel 1000 soorten die samen een groep ('tribus') vormen binnen de grassenfamilie. Deze soorten variëren in grootte van tien cm tot 35 meter hoog en van 1 mm tot 30 cm dik.

In Nederland zijn de dikste stengels ongeveer 6 cm dik. De meeste soorten zijn (sub-) tropisch. Er zijn 150 soorten die de winter in NL kunnen verdragen. Bamboe's zijn onmisbaar voor de tropotuin.

Het altijd op de wind bewegende groen heeft een exotische uitstraling. De plant is wintergroen. De groeiwijze, de stengels die razendsnel de grond uit schieten, is spectaculair.

De stengels en ook de bladeren kunnen verschillende kleuren hebben en zijn soms ook bont. Bij de keuze van een bamboesoort is het verder belangrijk rekening te houden met de uiteindelijke grootte.

Ook de winterhardheid en de mate waarin een soort woekert zijn een factor. Daarover bestaat nogal wat misverstand: sommigen soorten woekeren inderdaad erg, maar andere nauwelijks of zelfs helemaal niet. De bloeiwijze van bamboe is bijzonder. Bamboe bloeit zelden. Sommige soorten bloeien maar 1 maal in de 120 jaar. Opmerkelijk is dat alle planten van een bepaalde bamboesoort over de hele wereld gelijktijdig een bloeiperiode hebben. Het is niet bekend hoe dat kan. Vaak sterft de plant na de bloei.

Bamboe, verzorging

In verband met mogelijke vorstschade is het vroege voorjaar de ideale planttijd. Het doet de bamboe goed om aan het plantgat langzaam werkende meststoffen toe te voegen: humus, dierlijke mest, beendermeel. Vervolgens is een mulchlaag van schors, bladeren, compost of iets dergelijks goed om de grond nat en warm te houden. Het eerste jaar zorgen voor voldoende water. 

Ik geef mijn bamboe's paardenmest in maart en in het groeiseizoen Ecostyle gazon AZ. 

Lelijke, oude of misplaatste stengels kunnen worden gesnoeid. Bij Phyllostachys haal ik dunne scheuten weg. Stengels kunnen desgewenst ook worden getopt. Snoei kan het beste jaarlijks gebeuren als de nieuwe stengels zijn uitgegroeid. 

Een hoofdstuk apart is het omgaan met de uitbreidingsdrang die sommige soorten hebben. Het is vooral van belang de goede soort te kiezen. Fargesia woekert niet, terwijl de ergste 'rampen' optreden met Bashania fargesii en sommige lage soorten. Men kan werken met wortelbegrenzers van steen of speciaal daarvoor bedoelde folie. Voor meer informatie over woekeren en het gebruik van wortelbegrenzer, klik hier. Ook twee ker per jaar een spa diep opsteken en weghalen is een mogelijkheid.

Bamboe, soorten

Zoals gezegd zijn er honderden soorten bamboe. De belangrijkste voor de tropotuin in NL zijn:

Op deze site is een kleine veertig van de (volgens mij) beste en mooiste bamboes beschreven. Via bamboe. startpagina.nl is nog veel meer informatie te vinden. Zeer uitgebreid is de (Duitse) site Bambus-lexicon.de.

Een goed boek over bamboe is 'Bamboe, gids voor liefhebbers en vakmensen', van Michael Bell.

Omhoog