Salvage Halifax 1944 Foundation

 Uitvoering berging Halifax LV905

De berging van de Halifax LV905 zit er op!

Tevreden kijken we terug op een geslaagde berging. In vijf weken hebben de bergers botfragmenten, persoonlijke bezittingen van de bemanning, vier motoren en een grote hoeveelheid wrakstukken gevonden. De beging heeft geduurd van 5 sept. t/m 7 okt. 2005.
 

Kijkendagen waren groot succes.

Tijdens de berging was, wekelijks op  dinsdag en donderdag, de bergings-locatie opengesteld voor bezoekers. Deze zogenoemde 'kijkmiddagen' trokken vele honderden belangstellenden, de media werd door middel van persbriefings regelmatig van de ontwikkelingen op de bergingslocatie op de hoogte gehouden.

Het publiek kon op deze middagen zien welke resultaten de berging tot op dat moment had opgeleverd. Het ging daarbij bijvoorbeeld om vliegtuig-onderdelen en spullen uit de persoonlijke uitrusting van de bemanning, maar vanzelfsprekend niet de stoffelijke resten zelf. Toegang tot het bergingsterrein (de werkput) zelf werd niet geboden. De waardering van de bezoekers voor de activiteiten van de bergers was groot.
 

05 september 2005

Berging Halifax crew officieel gestart! Na 61 jaar is het dan zo ver, vandaag is in het bijzijn van enkele nabestaanden het startsein gegeven voor de Berging van de Halifax LV905 bemanning.
 

04 september 2005

De Scottish Heavy Evens As-sociation brengt ode aan beman-ning LV905. Onder de muzikale begeleiding van een gelegen-heidsPipeband werd een krans gelegd bij het herdenkingsbord.
Video beelden.

Bijzondere vondsten

Opvallende vondsten met vergelijkingsfoto's.
 

Brand wellicht mede oorzaak van crash!

Op de wrakdelen van de LV905 zijn sporen aangetroffen van brandschade.
 

Foto's van de Berging

Hier vindt u in chronologische volgorde een serie foto's over de voortgang van de Bering.

Eerste resultaten Berging

08 September 2005, Na 61 geeft de Halifax LV905 haar eerste geheimen prijs. Er is een boordwapen geborgen en er zijn botfragmenten en wrakdelen gevonden.
 

De Handley Page Halifax

Het werkpaard van de Britse luchtstrijdkrachten tijdens de tweede wereldoorlog.
 

Taakverdeling Berging Halifax

Burgemeester drs. H. A. G. Hellegers was eindverantwoordelijk voor de bergingsoperatie. Kapitein H. Spierings, Stafofficier van het Logistiek Centrum van de Koninklijke Luchtmacht, had de operationele leiding. Heijmans Speciale Technieken uit Opijnen voerde de bergingswerkzaamheden uit.

Onze dank gaat uit naar al de mensen die deze berging een succes hebben gemaakt.

Stichting Berging Halifax 1944
 

17 september 2006

Op woensdag 27 september kan eenieder de laatste eer bewijzen aan de bemanning van de Halifax LV905. Voor de middag vindt de bijzetting plaats en in de namiddag wordt een monument onthuld. De begrafenisceremonie start om 10.30 met een kerk dienst in de O.L.V. van Louderdes Kerk te Nijmegen. De onthulling van het Halifax monument start om 17.30 op de Crash locatie in Hank.

U bent van harte welkom!

Route Jonkerbos begraafplaats.
Locatie onthulling monument.