Stichting Berging Halifax 1944

Flying Officer Norman Allan Marston DFC

Norman Marston (24 jaar) was de Air Bomber van de Halifax LV905. Voordat Norman zich als vrijwilliger aanmeldde bij de Engelse luchtmacht was hij politieagent in Londen. Hij was getrouwd en had een zoon. Vlak voor zijn laatste vlucht was hij even terug in Londen voor de doopplechtigheid van zijn zoontje, hij heeft zijn zoontje daarna nooit meer mogen zien.

Flying Officer Norman Allan Marston DFC

F/O N. Marston D.F.C. of Chingford. Essex, England.

Half 2004 kregen we via een artikel in de Britse pers contact met de zussen van Norman Marston. No geen 2 weken later ontving ik een brief van mevrouw Stephenson, de voormalige echtgenote van Marston. Ik heb haar gelijk gebeld en trof - notabene op haar verjaardag - een montere lieve en enthousiaste dame die blij verrast was met het initiatie van onze stichting.

Norman Marston en zijn vrouw.

N. A. Marston had al het nodige oorlogsleed meegemaakt. In de nacht van 21 op 22 januari 1944, tijdens de bekende aanval op Maagdenburg, werd zijn Halifax (LW300) aangeschoten door een Duitse nachtjager. Het toestel werd zwaar beschadigd en verloor brandstof, desondanks besloot de bemanning om hun vlucht voort te zetten. Op de terugreis stortte hun Halifax door brandstof gebrek in de Noordzee. N. A. Marston en M. W. McMillan weten de rubberreddingsboot (dingy) te bereiken. Met gevaar voor eigen leven proberen ze hun kameraden -die nabij het wrak in het water lagen- te bereiken maar helaas, voor de vijf bemanningsleden was het gevecht met de hoge golven en hun verwondingen te zwaar. Na enkele dagen ronddobberen op zee werden ze gered door een Britse torpedobootjager. Na deze trieste missie werd Marston geplaatst op de Halifax LV905. Ook met dit toestel had Marston geen geluk, in de nacht van 24 op 25 mei 1944 stort het toestel neer en Marston en zijn kameraden komen daarbij om het leven kwam.

Voor zijn dapperheid en moedig optreden tijdens de Maagdenburg raid ontving Marston het D.F.C. (Distinguished Flying Cross).

N. A. Marston als politieagent.