Salvage Halifax 1944 Foundation

Halifaxstreet in Hank!.

September 2007. Exact 2 jaar na de berging van de Halifax LV905 en 1 jaar na de herbegrafenis van de bemanning heeft Hank nu haar eigen Halifaxstraat. Op de plaats waar eens de verouderde basisschool stond is plaats gemaakt voor de nieuwbouw van een 15 tal woningen. Op voorstel van de gemeente is een van de nieuwe straten vernoemd naar de Halifax LV905. Naast het monument in de polder is er nu ook in ons dorp een blijvende herinnering aan onze bevrijders.

Halifaxstraat Hank

Onthulling Halifax monument verplaatst.

In eerste instantie was het de bedoeling om het Halifax monument te onthullen op 24 mei 2006. Voor deze historische datum was gekozen omdat het dan, op de kop af, 62 jaar geleden was dat het toestel neer stortte in de Oranjepolder. Op verzoek van de Stichting Berging Halifax 1944 heeft de gemeente Werkendam besloten om de onthulling samen te laten vallen met de begrafenis. De rede voor de stichting was de belasting voor de nabestaanden. Zij komen uiteraard over voor de begrafenis, maar voelen zich ook betrokken bij de bevolking van Hank en zouden ook graag de onthulling van het monument bijwonen. Door de gebeurtenissen samen te voegen hoeven ze niet tweemaal naar Nederland te komen.

Berging succesvol afgerond!

De berging van het Britse vliegtuigwrak uit de Tweede Wereldoorlog Halifax LV 905 MK III zit er op. Op 5 september 2005 startte de klus. De afgelopen vijf weken hebben de bergers botfragmenten, persoonlijke bezittingen van de bemanning, veel boordmunitie, alle vier de motoren en een grote hoeveelheid wrakstukken gevonden. Volgens bergingsofficier kapitein H. Spierings is 80% van het vliegtuigwrak naar boven gehaald. De zogenoemde ‘kijkmiddagen’ voor belangstellenden trokken veel publiek, terwijl de media middels persbriefings regelmatig van de ontwikkelingen op de bergingslocatie op de hoogte zijn gehouden.

Lucht foto bergingslocatie!

Meer en meer wrakdelen worden aangetroffen op de crash locatie van de Halifax LV905. Locatie 2 wordt nu grondig uitgezocht op de aanwezigheid van botfragmenten. Uit de werkput op locatie 3, net buiten het hek, komen zware delen van de rechter vleugel naar boven: onderstel, vleugelspanten, propellers en wellicht nog een motor. De voorzitter van de Stichting Berging Halifax 1944, Ger van Velthoven, heeft vandaag (22 sept.) tijdens een vlucht boven de bergingslocatie een aantal luchtfoto's gemaakt. Bedankt Ger voor dit leuke initiatief.

Brand aan boord

Aan de hand van de vondsten proberen de bergers te achterhalen wat zich in 1944 heeft afgespeeld. “Het toestel is waarschijnlijk vanuit het noordoosten aangekomen en onder een flauwe hoek neergestort”, aldus kapitein Spierings. “De linkervleugel heeft eerst de grond geraakt, waarna het toestel als het ware omgeklapt is. Waar we nu zitten, locatie 2, vinden we restanten van de uitrusting die in de linkerzijde van de romp zaten. Het zou me niet verbazen als we op locatie 3 wrakdelen van de rechterzijde aantreffen.”
Ondertussen is het duidelijk geworden dat aan boord van het toestel brand heeft gewoed. Verschillende wrakdelen zijn aangetast door brand, op diverse spanten is gesmolten aluminium aangetroffen wat onomstotelijk wijst op brand. Deze conclusie komt overeen met de verslagen van ooggetuigen die de LV905 in de bewuste nacht hebben zien vliegen. De brand is waarschijnlijk ontstaan na een luchtgevecht met een vijandelijk nachtjager. In de komende weken zal duidelijk worden welke overblijfselen van de Halifax nog onder het maaiveld verborgen liggen. We houden u op de hoogte.
 

Eerste resultaten berging zijn goed!

Na een paar spannende dagen zijn de eerste resultaten bekend gemaakt. Tijdens de persbriefing van donderdag 8 september heeft burgemeester drs. H.A.G. Hellegers van Werkendam melding gemaakt van de vondst van botfragmenten. Verder zijn er wrakdelen gevonden en is er een boordwapen geborgen. De St. berging is blij met dit snelle resultaat. De eerste locatie binnen het crash gebied is nu schoon, aanstaande maandag wordt begonnen op de tweede locatie. In totaal zijn er 3 locaties waar wrakdelen verwacht worden. De St. Berging kijkt met veel belangstelling uit naar wat de komende weken ons zal brengen.
 

SHEA brengt ode aan bemanning Halifax

Op zondag 4 september, voorafgaand aan de officiŽle start van de berging, zal op de bergingslocatie in de Oranjepolder van 12.00uur tot 12.30uur de Scottish Heavy Evens Association een ode brengen aan de bemanning van de LV905. Vanuit de Kurenpolder, waar op dat moment de Nederlandse Kampioenschappen Highland Games en een Europese wedstrijd wordt gespeeld, komen de deelnemers en belangstellenden onder begeleiding van enkele Pipebands naar de crash site. De voorzitter van de St. Berging zal een korte toelichting geven over de voorgeschiedenis van de berging, aansluitende leggen de Scottish Heavy Evens Association en de St. Berging een krans bij het herdenkingsbord. Het geheel wordt muziekaal ondersteun door de Pipebands.