Stichting Berging Halifax 1944

WWW.Hank.nl/halifax1944

Deze site is geheel gewijd aan de berging van de Britse Halifax LV905 bommenwerper en haar bemanning, dit toestel stortte in de nacht van 24 op 25 mei 1944 neer nabij Hank.                                            Highland Cathedral (MP3)

Laatste nieuws

24 sept 2009
Veteranen herdenken hun gevallen kameraden.
"We willen naar Hank komen om onze dank te uiten aan een ieder die een bijdrage heeft geleverd aan de berging en begrafenis van de LV905 crew" schreef de 90 jarige Larry Taylor. Larry, een der laatsten veteranen van 78 squadron, was samen met zijn vrienden enkele dagen in Hank om het Halifax monument en de graven van zijn gevallen kameraden te bezoeken.

Van links naar rechts: uit de UK Alan Dickens en Phil Southern van de Royal Air Force Association branch Liverpool aansluitend de vertanen Larry Taylor en Bob Draper en als laatste uit Canada Chris LeBlanc familie van boordschutter Lloyd LeBlance.

16 juni 2008
Gemeente Werkendam laat monument direct schoon maken.
Nog geen dag na de smakeloze bekladding van het Halifax monument is de oranje verf verwijderd. Een speciaal schoonmaak-bedrijf heeft vandaag het monument gezandstraald. Het oogt nu nog kaal maar heeft al weer iets terug van zijn oorspronkelijke uitstraling.

De Stichting Berging Halifax 1944 bedankt de gemeente Werkendam en daarmee Roel van Zeelst in het bijzonder voor de adequate aanpak tot nu toe.


15 juni 2008
Halifax monument besmeurd.
In de nacht van zaterdag op zondag hebben vandalen het Halifax monument aan de Aakvlaaiweg in Hank oranje geschilderd.

Met onbegrip en ontzetting is gereageerd op deze misplaatste "grap". Het is al weer de tweede keer dat vandalen toeslaan. Eerder in 2003 werd het informatie bord op dezelfde locatie vernield en nu heeft men het gemunt op het monument.

Velen zijn gekwetst door deze respectloze daad, "Kan men nu nergens meer van af blijven?" vraagt een omstander zich af.
Leer verder: De Stem,16 juni 2008
Omroep Brabant,16 juni 2008

September 2007
Exact 2 jaar na de berging van de Halifax LV905 en 1 jaar na de herbegrafenis van haar bemanning heeft Hank nu haar eigen Halifaxstraat.

Deze blijvende herinnering is een eerbetoon aan zij die vielen voor de vrijheid.

28 september 2006
Een respectvol eerbetoon aan de bemanning van de Halifax LV905. Gisteren zijn de stoffelijke resten van de Halifax bemanning, in het bijzijn van familieleden uit Canada en Engeland, bijgezet op het Militair ereveld Jonkerbos te Nijmegen. In een emotionele begrafenis ceremonie zijn de 7 jonge mannen en hun families bedankt voor hun bijdrage aan de bevrijding van Nederland.
Onder grote belangstelling is in de namiddag in Hank het Halifax monument onthuld. Een waardige en blijvende herinnering aan onze bevrijders die we in onze harten hebben gesloten.

Hiermee eindigt, na 62 jaar, de laatste vlucht van de LV905 en zijn de bemanningsleden herenigd op het Militair ereveld Jonkerbos.06 augustus 2006
Datum bijzetting Halifax bemanning definitief.
De stoffelijke resten van de geborgen Halifax bemanning worden op 27 september aanstaande in het bijzijn van de nabestaanden bijgezet op het militair ereveld Jonkerbos te Nijmegen. Tevens zal in de namiddag (17.30uur) op de crash locatie in Hank het Halifax monument "Verzet, Vrijheid, Victory" onthuld worden. Een waardige afsluiting is het laatste wat ons rest.
25 mei 2006
Bijzetting Halifax bemanning op ereveld Jonkerbos.
Naar verwachting zullen de stoffelijke resten van de Halifax bemanning eind september worden bijgezet op het militair ereveld Jonkerbos te Nijmegen. Na ruim 62 wordt de bemanning herenigd en eindigt voor de nabestaanden een lange periode van onzekerheid over het lot van hun geliefden. Finally rest in peace!


19 december 2005
Grote belangstelling bij laatste Halifax expositie!
Berging Halifax LV905 nog niet afgesloten. De uitslag  over de identiteit van de gevonden botfragmenten is nog niet binnen. Afgelopen zondag is in een overvolle zaal uitgebreid teruggekeken op de berging, verder is een eerste schets van het Halifax monument "Verzet, Vrijheid, Victory" onthuld en krijgt Hank een "Halifaxstraat".   .
10 oktober 2005
De berging van de Halifax LV905 zit er op!
Tevreden kijken we terug op een geslaagde berging. De afgelopen vijf weken hebben de bergers botfragmenten, persoonlijke bezittingen van de bemanning, vier motoren en een grote hoeveelheid wrakstukken gevonden.


04 oktober 2005
Saga magazine publiceert artikel over berging Halifax LV905, Peace at last.
Ook in Engeland worden de bergingsactiviteiten met bijzondere interesse gevolgd.
Het gerenommeerd maand-blad Saga Magazine publiceerde deze maand een goed geschreven artikel over de oorsprong van de berging.
20 september 2005
Wederom enkele kleine botfragmenten gevonden.
Uit de bodem van de Oranjepolder in Hank komen veel wrakstukken van de Halifax tevoorschijn. Burgemeester Hellegers van Werkendam gaf tijdens de persbriefing van dinsdag 20 september aan tevreden te zijn over het voorspoedige verloop van de berging.
16 september 2005
Brand wellicht mede oorzaak van crash!
Ondanks het slechte weer was de belangstelling op de tweede kijkdag goed. Voor de oplettende kijker was er veel te zien. Beetje bij beetje geeft de Halifax LV905 haar geheimen prijs.


13 september 2005
Massale opkomst bij eerste kijkdag!
De berging is nu goed op gang, net voor de opening van de eerste kijkdag vond men de linker binnen motor met propeller. Aanstaande donderdag 15 september vanaf 16.00 uur is de tweede kijkmiddag georganiseerd, u bent van harte welkom.


08 september 2005
Botfragmenten gevonden!
De eerste resultaten, na nog geen week bergen, zijn bemoedigend. Er is een boordwapen geborgen en er zijn botfragmenten en wrakdelen gevonden. 

Berging Halifax LV905 succesvol verlopen!

Na een intensieve periode van 5 weken kunnen we terug kijken op een geslaagde berging. Kosten nog moeite zijn gespaard en al het mogelijke is gedaan om de Halifax bemanning te bergen. De St. Berging Halifax 1944 bedankt hierbij al de mensen die een bijdrage hebben geleverd, in welke vorm dan ook, aan de berging van de Halifax LV905 crew.
 

Uit het foto boek

Halifax voor de start.
Thanks to Bob Baxter

Nabestaande bezoeken crash plaats

Herdenkingsbord Oranjepolder Hank.

"If I climb up into Heaven, Thou art there;
If I go down to Hell, Thou art there also.
If I take the wings of the morning
And remains in the uttermost parts of the sea,
Even there also shall They hand lead me;
And Thy right hand shall hold me."
 

Air Forces Memorial, Runnymede, United Kingdom