Keizersveersebrug

Algemeen

Keizersveersebrug 1933De Keizersveersebrug over de Bergsche Maas was tijdens de oorlog van strategisch belang omdat het bij een offensieve of defensieve actie een leger de mogelijkheid gaf om eenvoudig manschappen en materieel over de Maas te zetten. Achter de Maas kon een verdediging worden ingericht en als de brug in vijandelijk handen dreigt te vallen kan men deze laten springen.
Zowel in 1940 als in 1944 is er rond de brug strijd geleverd en is de brug vernietigd.

Mei 1940

Met de beveiliging van de brug was tijdens de mobilisatietoestand 1939 / 1940 een dekkingsdetachement belast. Het "dekkingsdetachement Keizersveer" bestond uit ongeveer 80 militairen van het 6e regiment infanterie en stond onder leiding van de reserve Kapitein A. Zoutewelle.

Keizersveersebrug 1940Na 3 dagen strijd met de Duitsers laat het Nederlandse dekkingsdetachement (op 13 mei omstreeks 20.45uur 1940) de brug springen, dit om te voorkomen dat "de vijand zich in het bezit stelt van de ongeschonden brug".  

1944

Toen in '44 de Maas vanaf de Biesbos tot Lith de frontlinie was is Hank zwaar getroffen door oorlogsgeweld, dit kwam door de ligging van het dorp dat met de zuidzijde tegen de Bergsche Maas aan ligt en met de westzijde tegen de Biesbos.

Situatie kaart Na zware gevechten aan de zuidzijde van de Maas was in november '44 de frontlinie bij Hank enigszins stabiel, het Duitse 15e leger was teruggeslagen door de geallieerde en had zich achter de (natuurlijke barrière) Bergsche Maas teruggetrokken om nieuwe stellingen in te nemen.
Het 476e Regiment (onderdeel van de 256e Volksgrenadier-divisie), onder leiding van Oberstleutnant Von der Deel situatie kaartDamerau-Dombrowski zat (vanaf oktober '44) met zijn staf in Hank om de brug bij Keizersveer zo lang mogelijk open te houden voor het terugtrekkende 15e leger van Von Zangen.

Keizersveersebrug 1944 Von der Dameraus troepen laten op dinsdag 31 oktober 1944 om 22.00uur voor de tweede keer deze oorlog de herstelde Keizersveersebrug  springen. In eerste instantie vernietigd men niet alle overspanningen van de brug, dit wordt de volgende dag alsnog gedaan. Als beloning voor zijn inspanningen werd Von der Damerau voorgedragen voor het Ritterkreuz.

 

Home, Oorlogsmuseum Hank


Terug naar boven