Stichting Berging Halifax 1944

Karl-Heinz Scherfling

Laatste aanval

In de nacht van 24 op 25 mei 1944 voerden de geallieerden met 432 bommenwerpers een aanval uit op de spoorwegemplacementen bij Aken met als doel het toekomstige slagveld in Normandië te isoleren. Vanaf de basis Breighton in Yorkshire Engeland steeg de Handley Page Halifax Mk.III bommenwerper LV905 op om aan deze raid deel te nemen. Het toestel behoorde tot de "No 4 Group Bomber-Command, 78 Squadron RAF (Preston's Own)". De heenreis verloop zonder problemen en de LV905 dropt zijn bommen boven Aken. De toestellen formeren zich en beginnen gezamenlijk aan de thuisreis, ze realiseerden zich op dat moment nog niet dat het ergste nog moest komen.

De tegen aanval

Ofw.Karl-Heinz ScherflingToen om middernacht bij het Nachtjagdgeschwader 1 het bericht binnen kwam dat geallieerde bommenwerpers een aanval uitvoerden op Aken werd er alarm geslagen. Vanaf de basis in Sint. Truiden stegen de nachtjagers van IV./NJG 1 op voor het uitvoeren van een Zahme Sau acties in de grote bommenwerperstroom. Oberfeldwebel Karl-Heinz Scherfling en zijn bemanning waren met hun Messerschmitt BF 110 G4 nachtjager betrokken bij deze actie. Om ongeveer 01.30uur ontdekt Scherfling met behulp van zijn nachtradar de geallieerde bommenwerpers en zet de aanval in.

Het eerste slachtoffer is de Halifax LW137 van Pilot Officer Rawlinson, het toestel van Rawlinson is zwaar beschadigd en de bemanning probeert het vege lijf te redden. Aansluitend treft Ofw Karl-Heinz Scherfling in dit nachtelijk gevecht de Halifax LV905 van Pilot Officer Eric Wilson. Het duurt niet lang of het toestel van Wilson staat in brand en (waarschijnlijk) probeert de bemanning nog te redden wat er te redden valt. Maar helaas, met een doffe dreun stort de Halifax om 01.30uur in de Oranjepolder op ongeveer 1 km ten westen van Hank neer. Bij de crash kwam de 7 tellende bemanning om het leven.

Scherfling en bemanning Ook voor Ofw Karl-Heinz Scherfling en zijn Bordschütze Feldwebel Herbert Winkler duurt de oorlog te lang, ze komen om in een luchtgevecht met een Mosquito op 20/21 juli 1944. Ofw Karl-Heinz Scherfling heeft in totaal 33 overwinningen op zijn naam.

As per Captured Cerman Document, KE8726:
"A Halifax a/c was shot down by a Night-Fighter at 01:30 hrs., (LV 905 or LW 137) approximately one kilometer South of Hank and one and a half kilometers North of Geertruidenberg, Holland.
Night-fighter. Homeward bound a/c crashed & burst into flames 99% destroyed."

Cause of Loss:
Night-fighter, at 17,000 ft.
Time of Crash: 01:30.
Place: Oranjepolder, near Hank, Holland.
Claimant: Owf Karl Heinz Scheriling of IV ./NJC 1, based in St- Trond, Belgium.
Probable pursuit 01:23 to 01:29 hrs.
Course N.N. Westerly (2 vectors)
Height 17,000 ft.
Speed 300 km/h.
 

Messerschmitt BF 110 G4

Crash locatie in de Oranjepolder nabij Hank.

Een kaartje van de crash locatie. Deze kaart bestaat uit twee delen. De onderste kaart dateert uit 1944, daarop is een transparante kaart uit 1980 geprojecteerd. Onder de rode stip (Oranjehoeve) is duidelijk de positie van de huidige Aakvlaaiweg te zien, direct links daarnaast ziet u de vroegere dijk van de "Kromme Holle", het was deze dijk waartegen de Halifax LV905 te pletter sloeg.