Stichting Berging Halifax 1944


Introductie


The In de nacht van 24 op 25 mei 1944 voerde het Bomber Command van de R.A.F. met 432 vliegtuigen een aanval uit op de spoorwegemplacementen bij Aken. Vanaf de basis Breighton in Yorkshire Engeland steeg de Handley Page Halifax Mk.III bommenwerper (serie nr. LV905) op om aan deze raid deel te nemen. Het toestel behoorde tot de "No 4 Group Bomber-
Command,  78 Squadron RAF (Preston's Own)". Dit zou haar laatste raid worden, door vijandelijk vuur getroffen stort het toestel neer in de Oranjepolder nabij Hank. De voltallige bemanning komt om het leven.
Op deze site vindt u het fascinerende verhaal van een Britse bommenwerper en haar bemanning, zij streden voor onze vrijheid en brachten daarbij het hoogste offer. 

Stichting Archief*Kring Hank

Tijdens een vergadering van de "Stichting Archief*Kring Hank" werd het idee geboren om een herdenkingsbord te plaatsen voor de omgekomen bemanningsleden van de Halifax LV905. Het bord moest een informatief karakter krijgen en tevens de omgekomen crew herdenken. Toen begon het speurwerk naar de feiten achter de crash. Tijdens mijn onderzoek raakte ik steeds meer betrokken bij deze gebeurtenis van 59 jaar geleden. Het verhaal begon echt te leven toen ik een aantal foto's en persoonlijke brieven van de bemanningsleden en hun familie onder ogen kreeg. Ik werd als vanzelfsprekend gemotiveerd om meer gegevens te verzamelen over deze (door mijn generatie al vergeten) mannen.

Onderzoek van de Stichting Archief*Kring Hank heeft aangetoond dat niet al de stoffelijke resten uit de gecrashte Halifax zijn geborgen. De kans is groot dat de vijf vermiste militairen met het wrak in de Oranjepolder nabij Hank zijn begraven, dit was voor de nabestaande en het toenmalige aanstaand stichting bestuur voldoende reden om te doen besluiten tot het oprichten van een stichting met als doel het bergen van de vermiste bemanning van de Halifax LV905.