Stichting Berging Halifax 1944

De berging van de Halifax LW137


De crash locatie

In de ochtend van 25 mei 1944 wordt de omgeving rondom de beide neergestorte toestellen afgezet, de Duitsers bewaakten het terrein. Dezelfde ochtend is een aantal stoffelijke resten van zowel de Halifax LV905 als de Halifax LW137 geborgen door de toenmalige Luchtbeschermingsdienst van Made. Dit vond plaats onder toezicht van de Duitse bezetter. Voor het uitvoeren van dit onplezierige werk maakten de Duitsers gebruik van burgers uit de omgeving. Een aantal arbeiders werd door de Duitsers aangewezen om te helpen bij de berging, deze mensen bleken later een belangrijke bron van informatie voor dit onderzoek.
 

Berging stoffelijke resten LW 137

Citaat uit het Rapport van de Luchtbeschermingsdienst, 30 mei 1944: "In den loop van den morgen (na de crash) werden nabij de Zeggeweg en in de Bergschen polder te Drimmelen de lijken van 2 Engelsche militairen gevonden. Een hiervan kon doormiddel van zijn herkenningsplaatje ge´dentificeerd worden als Pres Bates, RAF nr 1076767. Het andere lichaam kon niet ge´dentificeerd worden. Verder werden nabij het vliegtuigwrak de resten van vermoedelijk 4 militairen gevonden, waarvan er een ge´dentificeerd kon worden als A J Murphy nr R 104613.
De 2 (eerder die dag gevonden) lijken (nabij de Zeggeweg en in de Bergschen polder) werden in afzonderlijke kisten geborgen en de resten van de 4 lijken in een andere kist. De 3 kisten werden door de zorg van mijn dienst per vrachtauto overgebracht naar de R. K. begraafplaats te Oosterhout en aldaar begraven."


Wat men toen nog niet wist was dat 3 bemanningsleden zich door middel van hun parachute in veiligheid hadden gebracht. Aangezien een Halifax bommenwerper een bemanning heeft van 7 personen was het dus niet mogelijk dat nabij het vliegtuigwrak de stoffelijke resten van 4 militairen werden aangetroffen.

ResumÚ:
- 2 militairen gesneuveld gevonden in het veld (Zeggeweg en in de Bergschen polder)
- 3 bemanningsleden veilig aan de grond m.b.v. hun parachute
Dit maakt samen 5 waardoor er bij het wrak slechts de lichamen van 2 bemanningsleden aanwezig konden zijn. Dit verklaart tevens waarom men voor de lichamen die bij het wrak maar 1 lijkkist nodig had.