FreeWare

(in het engels)

Vanaf 1992 tot en met 1995 besteedde ik veel vrije uren aan het maken van diverse programma's. Hoewel deze programma's een beetje gedateerd aan doen, ben ik er nog steeds trots op. Vanaf hier kun je ze downloaden en zelf zien hoe mijn creaties werken. Mandelbrot, World, Stereogram en 4 Op Een Rij.

Mandelbrot Mandelbrot is de naam van een wiskundige contstructie. Dit soort constructies worden ook wel "Fractals" genoemd. De formule om de kleuw van elk punt uit te rekenen is erg eenvoudig, maar de complexiteit is oneindig! Elke keer als je dieper duikt in de fractal, zie je meer details en herhalende patronen. Met dit programma kun je de hele Mandelbrot ontdekken: uitvergroten en verder uitvergroten, zovaak als je maar wilt.
Een vantevoren uitgerekende demo-tour door de Mandelbrot kan vanaf hier gevolgd worden. Ook andere fractals kunnen worden bekeken met dit programma, als je het hebt gedownload.

Wat te doen?: Kopieer manbr.zip (99Kb) naar je harde schijf en pak the zip-file uit in een nieuwe directory. Als je de demo-tour (die je hierboven ook direct kunt zien) op je eigen harde schijf wilt, kopieer dan manbrdem.zip (983Kb) naar je harde schijf en pak the zip-file uit in een nieuwe directory.
Start het programma "mandel.exe". Toets 'H' voor meer uitleg en begin de ontdekkingstocht...

World World is een programma die kaarten van onze wereld kan maken van verschillende gezichtspunten. Met dit programma worden 6 verschillende projecties getoond en van commentaar voorzien. Een aantal van deze projecties zijn gebaseerd op een centraal punt naar keuze: je kiest een willekeurige locatie op de wereld welke in het midden van de kaart gezet zal worden.

Een paar voorbeelden: De wereld gezien vanaf de maan met Nederland in het midden. Wereldkaart met alle afstanden tot en vanaf De Carribische eilanden op dezelfde schaal. Wereldkaart met alle afstanden tot en vanaf Nieuw Zeeland op dezelfde schaal. Alle kortste verbindingen, in de laatste 2 voorbeelden, tussen elk punt op de wereld en het middelpunt, worden door een rechte lijn voorgesteld.

Wat te doen?: Kopieer world.zip (50Kb) naar je harde schijf en pak the zip-file uit in een nieuwe directory. Start het programma "worldmap.exe".
Voor projecties 1 en 2 moet je de coordinaten van het gewenste middelpunt opgeven. Andere projecties zijn vast.
OL=Oosterlengte (Miami: OL=-80, Greenwhich: OL=0, Japan: OL=125)
NB=Noorderbreedte (Zuidpool: NB=-90, Equator: NB=0, Nederland: NB=52)

Stereogram is de techniek van het fabriceren van 3D-creaties in een plat oppervlak. Als je in deze stereogram kijkt met je ogen gericht op oneindig, maar wel zo dat je de afbeelding scherp ziet, dan, na wat oefenen, is het mogelijk om een werkelijk 3-dimensionaal beeld te zien. Als het niet lukt om op de juiste manier te kijken, dan zie je alleen maar kleuren: De 3-D beelden (of echt zwevende texten) kunnen alleen op de manier zoals hierboven beschreven, gezien worden.
Met mijn programma is het mogelijk om 3-D beelden met je eigen text erin samen te stellen. Ook de andere afbeeldingen, zoals je op deze site kunt zien, kunnen met mijn programma gemaakt worden.

Een paar voorbeelden:
"De naam hierin is niet Peter..."
"Bergen"
"Vliegende Escher-honden"
(Het is beter om je muis niet bovenop de afbeelding te houden, omdat dit het effect ernstig verstoort...)

Wat te doen?: Kopieer stereo.zip (37Kb) naar je harde schijf en pak the zip-file uit in een nieuwe directory. Start het programma "stereo.exe".
Kies 1 en dan de opties 1,2 en 3 om de actergrond-structuur aan te geven. Dit is eigenlijk alles wat je ziet als je op de normale manier kijkt naar de afbeelding.
Ga terug naar het hoofdmenu (0) en kies dan 3. Hier kun je het 3-D object kiezen.1 en 2 zijn voorgedefinieerde objecten en met 3 kun je 1,2 of 3 regels text bepalen. Als je voor de text-optie kiest, dan kun je van elke regel de hoogte opgeven (t.o.v. de achtergrond). Ga terug naar het hoofdmenu (0) en kies dan 3. De afbeelding wordt gegenereerd.

Vier op een rij is het bekende spel waarin je moet proberen om 4 vakjes van jouw kleur op een rij te krijgen. Ik vond het erg leuk om dit programma te ontwikkelen. Ik moest zo nauwkeurig mogelijk zien te bepalen hoe een mens tot een bepaalde zet komt. Ik begon te programmeren, en dan, soms, kon het programma van mij winnen. Dat was een hele leuke ervaring, maar het was nog niet genoeg. Na een tijdje wist ik precies hoe ik gegarandeerd van hem kon winnen, omdat het programma volledig voorspelbaar reageerde. Hij reageerde op elke situatie altijd op dezelfde manier. Toen liet ik het programma alle gespeelde partijen opslaan om in de toekomst te kunnen gebruiken. Op deze manier is het programma in staat om zijn eigen fouten uit het verleden te voorkomen en om te leren van menselijke intelligentie.
Ik weet dat anderen dit spel al hebben "opgelost": zij hebben een strategie ontwikkeld die 100% zeker niet verliest. Tegen zo'n programma is het niet leuk meer om te spelen. Met mijn programma is het mogelijk om te winnen...

Wat te doen?: Kopieer connect4.zip (22Kb) naar je harde schijf en pak the zip-file uit in een nieuwe directory. Start het programma "voer.exe"
Het programma begint met een introductie. Vroeger had dit een aanvaardbare snelheid, nu gaat het te snel.... Druk een toets om door te gaan. Dan vraagt het programma of je als eerste wilt beginnen. Druk J (of N) en het spel begint.
Jouw zet kun je aangeven met de nummers 1 tot en met 7.
Met ''B'' stopt het programma meteen.
In het eerste spel krijg je 20 seconden per zet om je keus te maken. Hierna begint één van de cijfers te knipperen. Als je dan binnen 5 seconden niet een andere zet doet, zal het programma de zet die hij aangeeft voor jou doen. Als je wint, krijg je het volgende spel minder denktijd. Als je verliest krijd je de keer erna meer denktijd.

Als je het niet leuk vindt om onder tijdsdruk te spelen, kun je mij een email sturen en ik kan je vertellen hoe dit uitgezet kan worden...