Gekleurd door Brazilië

Investeer in een boek en steun een goed doel!

boek

Mijn echtgenoot Peter en ik zijn zomer 2004 samen met mijn geadopteerde dochter Myrthe een bezoek gaan brengen aan Myrthe’s geboorteland Brazilië. Met deze reis viel voor mij een heel belangrijk hoofdstuk van mijn leven op zijn plaats. Ik heb het beschreven in een verhaal, getiteld “Gekleurd door Brazilië”, waaruit ook het bovenstaande gedicht afkomstig is. Het manuscript bestaat uit de volgende, waar gebeurde, geschiedenis in 3 delen:

Zij vormde de wortels, nodig voor jouw stam
Zij baarde het meisje dat in mijn leven kwam.

Zij zag geen mogelijkheid tot groeien,
gaf weg een roos in knop
en hier mocht die gaan bloeien,
ons leven fleur jij op.

Je prachtig bruine ogen, je klaterende lach.
Wat een geschenk dat ik me jouw mama noemen mag.

En eens zal je gaan zoeken,
nieuwsgierig naar jouw start.

Maar als je haar zal vinden, lieverd,
oordeel dan nooit te hard……

famile herinneringen

Deel één beschrijft de adoptie van Myrthe: “Nadat de biologische moeder van ons aspirant adoptiekindje zich op de rechtbank op het laatste moment terug trok in verband met berichten over kinderhandel in Brazilië, leek onze wereld in te storten. De locale bevolking, van het gebied in de binnenlanden waar wij verbleven, stelde echter alles in het werk om in ieder geval één ongewenst kind “een gouden wieg” te bezorgen. Zo leerden wij Célia kennen, een jonge ongehuwde vrouw die onbedoeld zwanger was van haar tweede kindje en op zoek was naar een oplossing voor haar ongeboren baby. Er ontstond een band tussen ons, ik leerde haar en haar familie kennen en had de bijzondere ervaring aan haar bed te mogen staan, toen Myrthe werd geboren. Eenmaal terug met Myrthe in Nederland blijft het contact met Célia bestaan en loopt het als een rode draad door mijn leven.”

In deel twee lijkt de geschiedenis zich te herhalen: “In 1997 is Célia opnieuw ongewenst zwanger en vraagt ze mij ook dit kindje voor haar groot te brengen.

Ik vertrek opnieuw naar Brazilië waar Maartje wordt geboren en aan mijn zorgen wordt toevertrouwd. In afwachting van de laatste gerechtelijke procedures verandert deze droom echter in een nachtmerrie. Ik krijg te maken met een crimineel, die mij uiteindelijk dwingt onder dreiging van vuurwapengeweld de baby na 10 dagen terug te geven aan Célia.”

Deel drie beschrijft het verlangen van de bijna zestienjarige Myrthe kennis te maken met haar geboorteland en haar familie. “Zomer 2004 gaan we samen een maand naar Brazilië. Een reis die bol staat van ervaringen en bijzondere ontmoetingen. De zoektocht naar Maartje en de hereniging met Célia en Myrthe’s broertjes en zusjes.

Een reis die ons meer brengt dan alleen een zoektocht naar de wortels van Myrthe.

Een weg gekenmerkt door bureaucratie, toevalligheden, tegenslagen en twijfels, maar die dankzij het doorzettingsvermogen van velen uiteindelijk een prachtig resultaat kende. De kennismaking met de flamboyante Braziliaanse cultuur, waarin dingen kunnen, die wij hier niet voor mogelijk houden.”

Het is een verhaal geworden dat je voert door vele mooie, spannende en bijzondere momenten. Dat emoties van intens verdriet, angst en geluk kent. Als in een caleidoscoop vallen ze uiteindelijk samen in een mozaïek van schitterende kleuren.

Pijlabohome | Ilona | therapie | contact