Groene Taille Comité

Correspondentieadres:
Oude Rijksweg Zuid 7a
6114 RC Susteren
Tel: 0641513486

 

Persberichten

Dagblad de Limburger:

 

Kritiek op Landschapspark
 

                 Milieugroepen: aanleg ecoduct bij Nieuwstadt niet volgens plan

                 VAN ONZE VERSLAGGEVER

SUSTEREN/MAASTRICHT
Delen van het Landschapspark Susteren zijn verkeerd aangelegd. Twee milieugroepen in de regio hebben harde kritiek op onderdelen van het groenproject.
       De grootste misser is volgens het Groene Taille Comité de aanleg van een ecoduct over de weg van Born naar Millen (N297). Niet dat zo’n groene verbinding op zich verkeerd is. Maar om wild de oversteek tussen Limbrichterbos en IJzeren Bos te kunnen laten maken, is nog een tweede ‘groene brug’ nodig over de Rijksweg (de N295). Die verbinding is echter net uit het plan geschrapt om kosten te besparen, stelt het comité. De kosten van beide groene verbindingen en een tunnel voor groot wild onder het spoor zijn geschat op 1,6 miljoen euro.
       Volgens de provincie komt er wel een verbinding voor kleinere dieren, zoals dassen onder de weg, bij de duiker bij restaurant Op de Vos. Van een brug voor groot wild zag de provincie af, omdat er destijds weinig reeën in het gebied waren. Inmiddels neemt hun aantal fors toe. Daarom plaatst de provincie hekken langs de weg. Die moeten voorkomen dat dieren de weg op gaan.
       Voor groot wild zouden in het gebied ook verbindingen over de Geleenbeek, Vloedgraaf en Nusterweg nodig zijn om Limbrichterbos en IJzerenbos te verbinden. Dat bleek volgens een woordvoerder te duur. Hij stelt dat het Groene Taille Comité bij de vaststelling geen bezwaar maakte tegen het plan.
 
Tweede kritiekpunt is de net aangelegde stadswal bij Nieuwstadt. Die is opgeschoven richting de Kampweg, waardoor hij nu wordt onderbroken door een weiland dat de organisatie achter het landschappark niet kon aankopen. In de wal gaapt nu een gat en dat is niet volgens de eerder aan de bewoners gepresenteerde plannen, stelt De Groene Sporenwolf.
       De organisatie verdenkt de gemeente Echt-Susteren ervan het gat bewust te hebben aangebracht om ruimte te maken voor een railverbinding naar de yard bij NedCar.
       Coördinator R. Copier van Landschapspark Susteren ontkent dat. Volgens hem was het de bedoeling de stadswal aan te leggen op de plek waar die vroeger lag. Uit archeologisch onderzoek bleek dat de precieze plek iets anders lag, zodat de plannen zijn aangepast. Volgens Copier maakt de nieuwe ligging de aanleg van een spoor moeilijker, omdat daarvoor een deel van de nieuwe wal weer gesloopt zou moeten worden.

 

donderdag 22 juni 2006

Bron: http://mgl.digi-dition.nl/daily/2006/6/22/MGL/ST/11/articles/artikel_DDL_1DA_20060622_45_363.php
 

Copyright © Groene Taille Comité | Home | Contact