Groene Taille Comité

Correspondentieadres:
Oude Rijksweg Zuid 7a
6114 RC Susteren
Tel: 0641513486

 

Persberichten

Dagblad de Limburger:


              Landschapspark Susteren krijgt langzaam vorm. De eerste forse stukken zijn ‘in aanbouw’, maar het 
              groen is nog allerminst volgroeid. De eerste kritiek is er ook, op de te weinig robuuste groene
              verbindingen. Gesprek met de coördinator van het project, landschapsarchitect Ramón Copier.


             
 Rond Susteren wordt het steeds groener


              DOOR GEERTJAN CLAESSENS

NIEUWSTADT/SUSTEREN
De eerste reeën zijn al gesignaleerd en ook roofvogels, hazen en konijnen vertonen zich steeds vaker in de omgeving van Nieuwstadt. Ze komen mee met het nieuwe groen dat is aangeplant.
       Landschapspark Susteren rukt op. Het is al tot op een meter of honderd van wegrestaurant Op de Vos genaderd. De zaak profiteert mee en heeft een glazen wand en terras ingericht met zicht op de nieuwe natuur. Buiten raast het verkeer, binnen een oase van rust.
       In de zaak kijkt de coördinator van het project, landschapsarchitect Ramón Copier uit Bocholtz tevreden naar buiten. Al beseft hij ook dat het zeker vijftien jaar zal duren voor alles volgroeid is.
       Toch is hij geen natuurmens. Als ‘architect’ kijkt hij meer naar het landschap. Hij ziet bos en natuur als middelen om het landschap in te vullen. „Ik kan wel genieten van een boswandeling, maar met mijn werk heb ik daar vaak te weinig tijd voor”, lacht hij. Natuurschoon bekijkt hij zakelijk. „Ik zie mezelf als groene projectontwikkelaar. We kopen grond, maken het gebied groen en doen het weer van de hand.” Organisaties als het Waterschap en Natuurmonumenten nemen het beheer dan op zich.
       Dat gaat voorspoedig. „In totaal komt er vier- tot vijfhonderd hectare groen bij. We hebben de afgelopen paar jaar twintig hectare groen ingericht op drie plekken rond Nieuwstadt; bij Op de Vos en rond de Geleenbeek. En voor volgend jaar staat nog eens 25 hectare op het programma. Daarnaast willen we tussen Echt en Susteren een groene verbinding tussen de Grensmaas en Duitsland, dat is één van de weinige plekken in Limburg waar je nog een groene oost-westverbinding kan maken.”
       De grootte is belangrijk, die kan behaald worden omdat er veel geld beschikbaar is voor de aanleg het groen rond Nedcar, Nieuwstadt, Susteren en Dieteren. Dat geld- tien tot vijftien miljoen- komt er omdat allerlei partijen meebetalen: het extra groen is immers bedoeld als goedmakertje voor de uitbreiding Nedcar en het bedrijventerrein Holtum-Noord.
       De extra bebouwing levert voor omwonenden veel overlast op, beseft Copier. „Ik zou ook balen als er bij mij ineens een weg door mijn voortuin of een spoorlijn achterom zou komen. Mensen moeten ook van hun omgeving kunnen genieten. Ik vind het belangrijk dat het groen er nu is. Dan kunnen we laten zien aan de criticasters: we hebben onze belofte waargemaakt. De Nedcar-yard en de railverbinding liggen er nog niet en we weten niet of die er komen, maar we hebben ons aan de belofte gehouden extra groen aan te leggen.”
 
Coördinator Ramón Copier van Landschapspark Susteren bij een nieuw stukje groen aan Op de Baan.
foto Ermindo Armino

       Het ‘park’ moet niet alleen extra groen opleveren, maar ook bestaande belangrijke natuurgebieden aan elkaar ‘breien’. Er moeten groene verbindingen komen tussen de Grensmaas, de natuur in het Duitse grensgebied en Landschapspark de Graven (het groen rond Sittard-Geleen en Schinnen). Rond Susteren moeten De Doort, het IJzeren Bosch en het Limbrichterbos aan elkaar geregen worden.
       Daarbij gaat het nog wel eens mis, bleek afgelopen week. Bewonersinitiatief het Groene Taille Comité hekelde het feit dat een ecoduct over de Rijksweg bij Op de Vos vanwege bezuinigingen is geschrapt. Er ligt nu wel een ‘groene brug’ over de N297 richting Duitsland, maar de dieren die daar overheen lopen kunnen niet door naar het Limbrichterbos. Ze zullen de weg oversteken en worden dan doodgereden, voorspelt Har Pluijmakers van het Groene Taille Comité.
       Ten onrechte, denkt Copier. Kleinere dieren zoals dassen en eekhoorns kunnen gebruik maken van een duiker die bij de parkeerplaats van Op de Vos onder de weg door loopt. In de buis komen aan weerszijden loopplanken. „Dassen zijn holendieren, die zullen die verbinding vinden en gebruiken.” Maar volgens Pluijmakers is de buis te lang, te smal en te donker. „Een goede ecologische verbinding is breed en droog. Dieren moeten het licht aan de andere kant kunnen zien en zich er veilig voelen, anders gebruiken ze hem niet.”
       Over het algemeen is Pluijmakers positief over het landschapspark. Dat is wederzijds. „Het Groene Taille Comité denkt mee. Oppositie houdt de geest scherp. Het zou niet goed zijn als wij alleen het plan bedenken”, vindt Copier. Pluijmakers vindt ook dat de organisatie achter het landschapspark goed overlegt en luistert. „Alleen in dit geval niet. Maar je moet blijven proberen. Als je niks doet, blijven er in de streek alleen wat bloempotjes over.”

dinsdag 27 juni 2006

Bron: http://mgl.digi-dition.nl/daily/2006/6/27/MGL/ST/11/articles/artikel_DDL_1DA_20060627_34_326.php
 

Copyright © Groene Taille Comité | Home | Contact