Groene Taille Comité

Correspondentieadres:
Oude Rijksweg Zuid 7a
6114 RC Susteren
Tel: 0641513486

 

Persberichten

Dagblad de Limburger:


              De provincie moet geen reerasters plaatsen om wild weg te houden van de N297 bij Nieuwstadt. De
              hekken langs de weg zijn lelijk en onpraktisch. In plaats daarvan kunnen beter wildspiegels worden
              geplaatst om dieren af te schrikken.


Reerasters bij Nieuwstadt ‘lelijk en

onpraktisch’


              VAN ONZE VERSLAGGEVER

NIEUWSTADT/MAASTRICHT
Dat zegt H. Pluijmakers van het Groene Taille Comité. Ook maatregelen om het verkeer af te remmen, kunnen volgens Pluijmakers helpen voorkomen dat de dieren worden doodgereden.
       Hij wijst erop dat op verschillende plekken in de gemeente vaak dieren worden doodgereden, zoals bij manege Katsbek, op de Susterderweg tussen het IJzeren Bosch en ’t Hout en op de Rijksweg bij de spoorwegovergang tussen Echt en Susteren.
       Het bewonersinitiatief is boos omdat de provincie al een vergunning heeft om de wildrasters te plaatsen langs de N297, de weg van Nedcar richting Millen.
       Daarmee pleegt de provincie woordbreuk, stelt Pluijmakers. Het comité kreeg in een gesprek met provincie-ambtenaren de verzekering dat de alternatieven serieus bekeken zouden worden, maar daags na het overleg bleek de vergunning al aangevraagd. Volgens een publicatie van de gemeente Sittard-Geleen is de vergunning al vertrekt. De provincie wilde gisteren niet reageren, maar stuurt Pluijmakers eerst persoonlijk een reactie.
       Afgelopen week stelde een woordvoerder van de provincie dat de hekken mede geplaatst worden om het verkeer te beschermen. Het aantal reeën in het IJzeren Bos en Limbrichterbos, die grenzen aan de wegen is de afgelopen jaren fors toegenomen. De hekken komen aan de zuidkant van de N297 tussen de Rijksweg N295 en het kruispunt bij Nedcar. Aan de noordkant komen de hekken tussen de Rijksweg en de spoorbrug bij Nieuwstadt en verder tot de Duitse grens. Het Groene Taille Comité is niet de enige die wijst op de voordelen van de wildspiegel, een soort mobiel met spiegeltjes die draaien in de wind. De wisselende weerkaatsing van het licht schrikt dieren af, zodat ze de weg op gaan. Elders werkt dat systeem al. Op de Koningsweg bij Arnhem zijn begin dit jaar al wildspiegels geplaatst, waarna het aantal doodgereden dieren volgens jagers fors afnam. Rijkswaterstaat ontkent dat. In Horst kregen jagers vorig jaar geld van de gemeente om spiegeltjes te plaatsen. In Echt pleitten jagers van de wildbeheereenheid drie jaar geleden al voor de plaatsing van wildreflectoren. Op de Echterboschbaan en de Annendaalderweg bij Maria-Hoop worden jaarlijks tientallen reeën doodgereden. Faunabeheer Flevoland zag het aantal doodgereden reeën na plaatsing van spiegeltjes dalen van gemiddeld vijftien per jaar naar één sinds 2004.
 
Wildspiegels weerhouden dieren er vaak van de weg op te rennen, stellen faunabeheerders.

       Wildfotograaf A. van Ommeren uit Stein pleitte eerder deze maand voor wildspiegels bij Urmond, maar de provincie zag daar geen heil in.
       Het Groene Taille Comité kwam eerder al in actie tegen het schrappen van het gepande ecoduct over de Rijksweg. Kleinere dieren kunnen volgens de provincie ook onder de weg door via een duiker bij wegrestaurant Op de Vos. Volgens Pluijmakers zullen ze daar geen gebruik van maken omdat de tunnel te lang is en vaak onder water staat.

vrijdag 30 juni 2006

Bron: http://mgl.digi-dition.nl/daily/2006/6/30/MGL/ST/11/articles/artikel_DDL_1DA_20060630_47_392.php
 

Copyright © Groene Taille Comité | Home | Contact