Groene Taille Comité

Correspondentieadres:
Oude Rijksweg Zuid 7a
6114 RC Susteren
Tel: 0641513486

 

Persberichten

Dagblad de Limburger:

 

Versnelde aanleg Holtum 3


                 DOOR FRANS DREISSEN

                                                           BORN De gemeente Sittard-Geleen wil het gebied tussen bedrijventerrein Holtum Noord 2 en de nieuwe ontsluiting op de A2 versneld ontwikkelen. Het spoedeisende karakter van de aanleg van Holtum Noord 3 komt voort uit de nagenoeg volledige uitgifte (in optie) van Holtum Noord 2. Textielbedrijf Geka heeft op korte termijn nog eens zeven hectare extra nodig.
               Beide bedrijventerreinen (respectievelijk 32 en 20 hectare) moeten, eenmaal volledig bezet, aan circa 1500 tot 2000 mensen werk bieden. Holtum staat als logistiek knooppunt (transport- en distributieactiviteiten) in de belangstelling bij diverse bedrijven. Zo bouwt het Public Logistics Center (PLC) een hal van 40.000 vierkante meter op Holtum-Noord 2, is grond verkocht aan Vostastaal en zijn opties uitgegeven aan textieloverslagbedrijf Geka, transportbedrijf Frans Maas en DHL. „Het terrein lijkt binnen afzienbare termijn helemaal vol te lopen”, zegt wethouder Pieter Meekels (GOB, ruimtelijke ordening).
                Met de behoefte van Geka aan nog eens zeven hectare extra, wordt de versnelde ontwikkeling van Holtum Noord 3 als kleinschalig en logistiek bedrijventerrein noodzakelijk geacht. De locatie is zeer geliefd voor overslag en transport van goederen, omdat ze wordt ontsloten door weg, water en spoorlijn.
 
               Har Pluijmakers van het Groene Taille Comité zegt met verbazing kennis te hebben genomen van de plannen. „Holtum Noord 2 ligt immers nog braak. Bovendien is 18,5 hectare in het nieuwe gebied gereserveerd voor de inrichting van nieuwe natuur door Landschapspark Susteren. Dit ter compensatie van Bottleneck. Daarnaast stroomt de Geleenbeek op de plek waar Holtum 3 is gepland.” De meeste zorgen maakt Pluijmakers zich over de ecologische verbinding tussen het Nederlands-Duitse achterland en de Grensmaas. ,,Een belangrijke migratieroute voor diersoorten als de das, reeën en marterachtigen. Die dreigt nu doorkruist te worden. Om te voorkomen dat die verbinding verloren gaat, zal een alternatief moeten worden ontwikkeld. Bijvoorbeeld een ecoduct.”
Wethouder Meekels zegt dat zich nog een ecologische zone bevindt in Echt-Susteren. „We zullen met de gemeente in gesprek gaan, om die zone voor de natuur te behouden.” Net als voor Holtum-Noord 2 (vier ton) zal Sittard-Geleen natuurcompensatiegeld moeten betalen voor Holtum-Noord 3 (circa vijf ton). De 18,5 hectare compensatie van Bottleneck zal elders moeten plaatsvinden..


maandag 8 januari 2007


Bron: http://mgl.digi-dition.nl/daily/2007/1/8/MGL/ST/9/articles/artikel_DDL_1DA_20070108_12_296.php
 

Copyright © Groene Taille Comité | Home | Contact