Groene Taille Comité

Correspondentieadres:
Oude Rijksweg Zuid 7a
6114 RC Susteren
Tel: 0641513486

 

Persberichten

Dagblad de Limburger:

 

‘Ballonnen weren uit natuur’


                 DOOR GEERTJAN CLAESSENS

SUSTEREN
       Ballonvluchten boven natuurgebieden als de Groene Taille bij Susteren moeten beperkt worden. Ballonnen moeten alleen in aan te wijzen delen van kwetsbare gebieden kunnen landen. Want laag overvliegen en landen van ballonnen storen dieren.
        Dat stelt H. Pluijmakers van het Comité Groene Taille in Susteren. Volgens hem neemt het aantal vluchten hand over hand toe. Het lawaai van de gasbranders van heteluchtballonnen schrikt dieren af. Ze raken daardoor soms zelfs in paniek en vluchten door prikkeldraad of over de weg, stelt Pluijmakers. Het comité vindt dat de Groene Taille tot kwetsbaar gebied moet worden verklaard. De organisatie zwengelt de discussie aan met een artikel in het blad Ballonstof van de KNVVL afdeling ballonvaren. Voorzitter H. van Hoesel van de KNVVL reageert afwijzend op het idee de ballonvaart aan banden te leggen. Dat is volgens hem niet nodig. „Het gaat maar zelden mis. Het comité baseert zich op een incident. In dit soort gevallen spreken we de ballonvaarder aan en kan de overheid iemand straffen.” Volgens hem is het niet mogelijk een ballon te sturen. Pluijmakers spreekt dat tegen. „Er zijn nu al gebieden waar een ballon niet mag landen.”
       Voor Van Hoesel is het ‘op slot zetten’ van groengebieden onbespreekbaar. „Zo’n maatregel moet de overheid nemen. Daar kunnen we ons niet over uitspreken.” Het ministerie van Vrom kon gisteren niet zeggen of daarvoor plannen bestaan.
 
       Van Hoesel is wel bereid afspraken te maken. Dergelijke afspraken zijn al gemaakt met boeren. Daarnaast wil de KNVVL aan tafel met jachtopzieners, omdat die de passagiers soms negatief benaderen. Van Hoesel is ook bereid met beheerders van natuurgebieden te overleggen. Overigens ontkent hij dat het aantal ballonvluchten toeneemt; dat ligt rond tienduizend per jaar.
       Volgens Pluijmakers zijn de vluchten een ware plaag voor de natuur. „Op een mooie zomeravond zijn het er één tot vijf die laag overvliegen, landen of weer optrekken. Voor de passagiers is het best leuk, maar voor dieren is het een gruwel. Die schrikken enorm van de herrie. Als zo’n gevaarte op hen afkomt komen er nogal wat decibellen vrij.” Van Hoesel vindt dat overdreven: „Als we opstijgen kijken herten nauwelijks op.” De Faunabescherming in Amstelveen onderschrijft de kritiek van Pluijmakers. Secretaris P. de Jong vindt dat er regels moeten komen voor ballonvaart en ultra light vliegtuigjes. „Het is een enorme wildgroei, er gaat geen dag voorbij of er vliegt zo’n ding over. Dat moet je in natuurgebieden beperken.”

 


donderdag 18 mei 2006


Bron: http://mgl.digi-dition.nl/daily/2006/5/18/MGL/ST/17/articles/artikel_DDL_1DA_20060518_63_537.php
 

Copyright © Groene Taille Comité | Home | Contact