Bemelen 1000+ - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Bemelen 1000+

Nieuws > Terugblik
Het milenniumjaar Bemelen 1000+ is op 17 januari 2018 geopend op het feest van St. Tuënis. Deze feestdag bracht al vanaf de middeleeuwen pelgrims naar Bemelen.
De dag begon met de Sint Antoniusmis in de kerk, waarbij de nieuw ontworpen Bemelse vlag werd gezegend. Burgemeester Akkermans wenste de inwonders van Bemelen proficiat met het jubileumjaar. Aan het eind van de mis werd het brood gezegend.

Na de mis begon de winterkermis in het café.
's Avonds werd de gezegende vlag in de mei-den bij de put gehezen.
Kroedwösj bij de Mariagrot
In het kader van Bemelen 1000+ werd 18 augustus 2018 Maria Tenhemelopneming gevierd bij de Mariagrot aan de Bosweg. Hier vond ook de traditionele zegening van de Kroedwösj plaats.
We herdenken hiermee de bijzondere band die Bemelen heeft met de missionarissen van de SMA (Sociëteit voor Afrikaanse Missiën).

De paters SMA bouwden de Mariagrot aan de Bosweg. De laatste tientallen jaren waren paters van de SMA pastoor in Bemelen. We denken daarbij aan de paters Wiel van Eijk, John Koek en natuurlijk onze huidige pastoor, pater Jos Pijpers.
Al veel langere tijd verrichtten de paters invaldiensten in de kerk van Bemelen. We denken hierbij onder andere aan pater Harrie van Nuland (+), alsook pater Huub Lemmerling (+), pater Wim Reckmann (+), en pater Arjen van Balen. Later waren dat de paters Wim en Jan van Frankenhuijsen (+ beiden), Henk Koning (+), Arjen Rypkema (+), Frans Valentin, Koos Janssen en ook wel eens Paulus van Winden (+) en Wilfried Kouijzer. In het bijzonder vermelden we emeritus pastoor pater Wiel van Eijk die nog zeer regelmatig de pastoor vervangt wanneer deze op reis is voor de SMA.
Open monumentendag
Op 9 september 2018 was het Open monumentendag. Onze kerk (rijksmonument 34635) was opengesteld ter bezichtiging. Maar ter gelegenheid van Bemelen 1000+ werd in de kerk ook een tentoonstelling gehouden van kerkelijke gewaden en voorwerpen uit diverse tijdperken van de Bemelse geschiedenis. Tijdens de Antiekmarkt hebben we hier al een voorschotje op genomen, maar bij deze gelegenheid haalden we nog veel meer voorwerpen van zolder, uit de kasten van de sacristie en uit de kluis. Het werd een feest van herkenning voor alle Bemelenaren!
In het kerkportaal had de Heemkunde Stichting een fototentoonstelling samengesteld over de parochiegemeenschap en de kerk als historisch monument.
Concert "Bridge to Bemelen"
In het kader van het Festical Vocallis vond op dinsdag 30 oktober 2018 in onze kerk het concert "Bridge to Bemelen" plaats. Het thema van Festival Vocallis was ‘Oorlog, Vrede, Vrijheid’. Dit verwijst naar het feit dat het op 11 november 2018 honderd jaar geleden is dat de wapenstilstand van de Eerste Wereldoorlog (La grande Guerre) werd gesloten.
Celliste Mayke Rademakers samen met haar partner en begeleider Matthijs Verschoor traden deze avond voor ons op.
In dit concert stond de cello centraal, als drager van weemoed en melancholie, passend bij dit jaargetijde. Het programma bestond uit een drietal werken.
De Nederlandse componiste Henriëtte Bosmans werd in de oorlog verboden op te treden. Van haar hoorden we twee werken, de aangrijpende sonata voor cello en piano (1919) en Nuit calme (1926).
Olivier Messiaen was krijgsgevangene in kamp Görlitz en schreef daar zijn indrukwekkende Quator pour la fin du temps (1941). Zijn Louange à l’éternité de Jésus, een deel hieruit, is bewerkt voor cello en piano.
Frank Bridge was overtuigt pacifist. Van hem hoorden we zijn Sonate voor cello en piano (1913-1917).
St. Antonius pelgrimswandeling
Op 17 januari 2019 organiseerde de parochie St. Laurentius in samenwerking met de Stichting Pelgrimswegen & Voetpaden een St. Antonius-pelgrimswandeling (www.spvlimburg.nl) vanuit Valkenburg naar Bemelen. De pelgrimstocht vertrok bij de H.H. Nicolaas en Barbarakerk in Valkenburg om 08.30 uur. De tocht trok door het fraaie Geuldal naar Sint-Gerlach waar een kort bezinningsmoment was. Daarna werd verder gepelgrimeerd naar Bemelen. Bij aankomst in Bemelen begon een feestelijke mis ter ere van St. Antonius met de traditionele broodzegening. Tevens was dit de afsluiting van het millenniumjaar “Bemelen 1000+”. Na de mis namen de pelgrims deel aan de traditionele winterkermis.

De pelgrimswandeling werd geleid door pater Henk Erinkveld C.ss.R. uit Wittem.
Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud