Geschiedenis - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Geschiedenis

Kerkgebouw
De Sint Laurentiuskerk in Bemelen
Een ijkpunt in het hart van het dorp.

Uit oude documenten blijkt dat Balderik II, prins Bisschop van Luik (1007 – 1018) de kerk en de tienden van Bemelen schonk aan het Kapittel van O.L. Vrouwe te Maastricht. Het is aannemelijk dat op deze plek al 1000 jaar een kerk heeft gestaan.
De huidige kerktoren is opgetrokken uit mergel en dateert uit de 13e of 14e eeuw. Een vroegere kerk was na de Franse tijd in slechte staat. Na uitgebreide fondswerving kon in 1844 het huidige kerkgebouw worden gebouwd. De inscriptie boven de deur herinnert daaraan: QUOS TIBI POSUIMUS MUROS DEUS OPTIME FIRMA – ATQUE NOVUM TEMPLUM PRISCIS VIRTUTIBUS IMPLE – 1845 (Versterk, goede God, de muren die wij voor u geplaatst hebben en vul de nieuwe tempel met de oude deugden).
De kerk is een zaalgebouw van baksteen met rondboogvensters en pilasters en heeft een neoclassicistisch interieur.
Rond de kerk ligt het parochiekerkhof. Tegen voorgevel bevindt zich de grafsteen van M. Soiron (1748 – 1834), de stadsbouwmeester van Maastricht en wellicht ook de ontwerper van de huidige kerk. De kerk is in 1976 geheel gerestaureerd.

De kerk is geregistreerd als rijksmonument onder nummer 34635. De monumentencommissie van de gemeente Eijsden-Margraten heeft de naastgelegen pastorie (ca 1880) en de ommuring van de kerkberg aangewezen als ‘beeldbepalend voor Bemelen’.
Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud