Inventariseren - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Inventariseren

Nieuws > Terugblik
Inventarisatie kerkschatten en gebruiksvoorwerpen
Van 4 t/m 7 mei 2021 is kunsthistoricus Sander van Daal bezig geweest met het inventariseren, documenteren en fotograferen van alle kunst- en gebruiksvoorwerpen in onze kerk. Deze inventarisatie gebeurt in opdracht van het Bisdom Roermond en wordt medegefinancierd door de provincie Limburg en andere begunstigers. Het is onderdeel van het project “Inventarisatie van Limburgse kerkschatten” dat in 2017 is begonnen en waarbij alle 900 kerken in Limburg worden geïnventariseerd. Het doel is dat parochies hiermee hun erfgoed beter kunnen beheren.
Sander van Daal had zijn komst al aangekondigd op de Open Monumentendag van 2018 (tijdens Bemelen 1000+) toen hij een quick scan deed in onze kerk.
Alle objecten (altaren, kandelaren, kazuifels, liturgisch vaatwerk, schilderijen, biechtstoel etc.) zijn ingevoerd in de database “Kerkcollectie digitaal” van het Museum Catharijneconvent. Dit museum is partner in het project. In het totaal zijn er zo’n 240 (groepen) objecten geregistreerd waarvan de oudsten dateren uit de 16e en 17e eeuw. De bedoeling is dat bij de objecten ook de verhalen worden gedocumenteerd.
De database van het Museum Catharijneconvent is niet openbaar teneinde kwaadwillenden niet op ideeën te brengen. Als parochie hebben we toegang tot ons eigen deel van de database.
De laatste keer dat de Limburgse kerkschatten geïnventariseerd zijn, was in november 1981. Toen gebeurde dat nog met pen, papier en fotorolletjes.
DIt filmpje werd gemaakt bij het begin van het project in de Abdijkerk van Thorn op 12 juni 2017.

Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud