Klokken - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Klokken

Kerkgebouw
In de toren hangt een drietal klokken met de luidtonen Gis, Ais en Bis.

Voor het begin van de Heilige Missen en worden de klokken geluid. Dat is een half uur van tevoren en 10 minuten van tevoren.
Ook voorafgaand aan huwelijksvieriningen en begravenissen worden de klokken geluid. Bij het uitgaan van een huwelijksviering begeleiden de klokken het bruidspaar naar buiten.
Wanneer een overledene uit de kerk naar de begraafplaats wordt gebracht begeleiden de klokken de overledene naar de laatste rustplaats.

Voorts wordt drie maal daags het Angelus geluid. Het Angelus Domini (de Engel des Heren) is een katholiek gebed dat van oudsher driemaal daags gebeden wordt: om zes uur 's morgens, twaalf uur 's middags en zes uur 's avonds. De klok roept de  gelovigen op hun werkzaamheden te onderbreken om te bidden.

Indien een parochiaan is overleden wordt (op de dag dat dit aan de parochie is gemeld) om 3 uur 's middags de klok geluid.

Na Witte Donderdag zwijgen de klokken totdat zij tijdens de Paaswake voor het eerst weer feestelijk geluid worden.
De grootste klok (98 cm) met de luidtoon Gis werd op 18 juni 1948 ingewijd en verving de klokken die tijdens de tweede wereldoorlog verloren zijn gegaan.
De andere twee klokken werden op 14 december 1975 ingewijd en dragen de namen Laurentius en Antonius.
Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud