Kroedwösj bij Mariagrot - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Kroedwösj bij Mariagrot

Nieuws > Terugblik
Ter gelegenheid van Maria Tenhemelopneming was op 18 augustus de zegening van de Kroedwösj bij de Mariagrot aan de Bosweg. Dit gebeurde in het kader van Bemelen 1000+.

We herdenken hiermee de bijzondere band die Bemelen heeft met de missionarissen van de SMA (Sociëteit voor Afrikaanse Missiën).

De SMA werd in 1924 een zelfstandige provincie in Nederland. Daarvoor was het een Franse SMA onderneming. De taal was ook Frans voor de paters en de studenten. Sinds 1924 werd het vernederlandst. Toen werd een zusterklooster in Bemelen aangekocht. Dat is het gebouw dat ook wel bekend staat onder de naam “Hotel Rooding” of “Europahuis”. De nieuwe provinciaal overste, Bisschop Paulissen (toen nog pater), had daar zijn eerste provincialaat en administratie. Ook werd er filosofie voor de groot-seminatristen gegeven, totdat die naar het Nederlandse SMA seminarie in Hastings (GB) vertrokken. Er waren in die tijd ook priesterwijdingen voor de SMA in de kerk van Bemelen.

In die periode bouwden de paters de Mariagrot aan de Bosweg. Er werd ook een bruggetje gemaakt over de Bosweg zodat de leerlingen zich vanuit het seminarie naar de grot konden begeven zonder buitenstaanders op hun pad tegen te komen. Resten van dit bruggetje zijn nog steeds te vinden. De laatste tientallen jaren waren paters van de SMA pastoor in Bemelen. We denken daarbij aan de paters Wiel van Eijk, John Koek en natuurlijk onze huidige pastoor, pater Jos Pijpers.

Al veel langere tijd verrichtten de paters invaldiensten in de kerk van Bemelen. We denken hierbij onder andere aan pater Harrie van Nuland (+), alsook pater Huub Lemmerling (+), pater Wim Reckmann (+), en pater Arjen van Balen. Later waren dat de paters Wim en Jan van Frankenhuijsen (+ beiden), Henk Koning (+), Arjen Rypkema (+), Frans Valentin, Koos Janssen en ook wel eens Paulus van Winden (+) en Wilfried Kouijzer. In het bijzonder vermelden we emeritus pastoor pater Wiel van Eijk die nog zeer regelmatig de pastoor vervangt wanneer deze op reis is voor de SMA.
Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud