Project Nkwanta - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Project Nkwanta

Nieuws > Project Nkwanta

Betere diagnose voor patiënten in Nkwanta, GhanaPater Pijpers heeft kenbaar gemaakt dat hij geen persoonlijke cadeaus wil ontvangen ter gelegenheid van zijn 50-jarige priesterjubileum.
Hij zou graag alles wat hij van u zou mogen ontvangen willen besteden aan medische apparatuur voor het St. Joseph Hospital in Nwanta, Ghana.

Nkwanta is districtshoofdplaats in het relatief dunbevolkte noorden van de Volta Regio, langs de grens met de Republiek Togo. Het gebied wordt gescheiden van de rest van Ghana door de stuwmeren in de Volta rivier. Met een beetje goede wil zou men het met Limburg kunnen vergelijken: het gebied heeft in de hoofdstad niet de eerste prioriteit en men moet veelal zelf oplossingen bedenken voor hun problemen in het grensgebied.

Dat heeft ook in Nkwanta geleid tot een hoge zelfredzaamheid. Wij ondersteunen hen graag bij hun streven een goede gezondheidszorg te realiseren.
Het St.Joseph Hospital werd gesticht in 1969 op initiatief van de bisschop van het bisdom Keta-Ho (Ghana), Mgr. Anton Konings SMA.
Pater Jan Mensink SMA opende het ziekenhuis in 1971 als een kliniek en bevallingscentrum. Pater Pijpers was hier als jonge missionaris bij betrokken.

Het ziekenhuis wordt momenteel gerund door de Missiezusters van O. L. Vrouw der Apostelen (OLA). De congregatie werd opgericht te Lyon in 1876 door Augustin Planque, de tweede generaal overste van de Sociëteit voor Afrikaanse Missiën (SMA). In Cadier en Keer is een kleine OLA communiteit, die in het Missiehuis woont.
Aanvankelijk waren in Nkwanta de Ierse missiezusters actief, maar momenteel wordt het ziekenhuis volledig gerund door de Ghanese zusters.
Zuster Georgina Quayson OLA heeft een goed onderbouwd ontwikkelplan voor het ziekenhuis geschreven. Er wordt nu geld gevraagd voor de opzet van een laboratorium. Tot nu toe werd vooral behandeld op basis van ziektesymptomen.

In 2020 en 2021 werd ook de opbrengst van de lokale Vastenactie bestemd voor dit doel. Op de volgende pagina's vindt u veel meer informatie over dit project.

We willen u graag informeren dat de acties voor het ziekenhuis in Nkwanta vorig jaar € 123.921,54 hebben opgebracht. Alles gaat naar het ziekenhuis, zonder aftrek van wat voor kosten dan ook! We willen iedereen danken voor uw vrijgevige bijdrage.

NL 18 ABNA 0412 5383 26 t.n.v. Sociëteit Afrikaanse Missiën onder vermelding van “Nkwanta”.

Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud