St Blasiuszegen - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

St Blasiuszegen

Liturgie > Bijzondere vieringen
Blasius is vooral bekend als de beschermheilige van hen die lijden aan keelaandoeningen. Binnen de katholieke Kerk wordt in veel parochies op of rond 3 februari na de mis de Blasiuszegen gegeven, waarbij de priester twee - tijdens Maria Lichtmis gewijde - kaarsen kruiselings voor iemands keel houdt. Hierbij wordt de volgende zegen uitgesproken: 'Moge God u op voorspraak van de heilige Blasius bevrijden van keelziekten en andere kwalen in de naam van de Vader en de Zoon en de Heilige Geest'. (Per intercessionem Santi Blasii liberet te Deus a malo gutteris et a quovis alio malo in nomine Patris et Filii et Spiritus Sancti)
De heilige Blasius was in de vroege kerk bisschop in Armenië. Rond het jaar 300 werd hij gevangen gezet, gemarteld en onthoofd. Dat wij hem nu nog kennen, heeft vooral te maken met een gebeurtenis die zich tijdens zijn gevangenschap afspeelde. De legende vertelt dat op een dag een wanhopige vrouw met haar zoontje op de armen bij Blasius kwam. De jongen was de verstikkingsdood nabij, omdat een visgraat in zijn keel was blijven steken. Blasius raakte de jongen aan en de graat sprong uit zijn keel.
Tijdens zijn gevangenschap zou Blasius nog meer wonderen verricht hebben, maar vooral door het voorval met de visgraat is hij de geschiedenis in gegaan als de heilige die aangeroepen wordt tegen keelaandoeningen, angina, hik, bof, spruw, astma en krop. Daaruit ontstond in de 13e eeuw het gebruik van de Blasiuszegen. Deze zegen met twee gekruiste kaarsen voor de borst wordt nog steeds op of rond 3 februari in veel parochiekerken in Limburg aan de gelovigen gegeven.
Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud