Vastenactie - H. Laurentiusparochie

Ga naar de inhoud

Vastenactie

Nieuws

VASTENACTIE 2019
Een kliniek in Pygmeeënland, ook onze zorg!

Centraal Afrikaanse Republiek
Zeven parochies in de gemeente Eijsden-Margraten kiezen elk jaar in de vastentijd een project waarvoor zij zich samen willen inzetten. Dit jaar is gekozen voor een nieuwe kliniek in Pygmeeënland diep in het woud van de Centraal-Afrikaanse Republiek. Maar Pygmeeënland is eigenlijk teveel gezegd. Want de Pygmeeën verliezen hun land zienderogen vanwege grootschalige houtkap in alle woudgebieden van Afrika. De Pygmeeën zijn een bedreigde en geminachte groep mensen, die het bijzonder zwaar hebben. Eeuwenlang trokken zij door het oerwoud met hun eenvoudige leefwijze, levend van wat het woud hen te bieden had, vruchten, honing, insecten, wild en vis.
De Centraal Afrikaanse Republiek is een uitgestrekt en dun bevolkt land in het midden van Afrika.
De situatie van het land is momenteel erg moeilijk. Nadat het ruim honderd jaar geleden door de Fransen met harde hand gekoloniseerd is, als deel van Frans Equatoriaal Afrika, is het nu al een halve eeuw onafhankelijkheid. Maar nog steeds geldt het als één van de armste ter wereld ondanks dat er van veel kanten belangstelling bestaat voor de bodemschatten. Zelfs China doet er aan houtkap en aan delven van bodemschatten en ook Rusland is sinds kort op het toneel verschenen. Arabische groepen uit Soedan, die er al eeuwen slaven komen halen, hebben recent gewapende razzia's gehouden, zodat het land erg onrustig is en de bevolkingsgroepen elkaar gewelddadig naar het leven staan.
Het Sanha-district in het Zuid-Westen is bedekt met een snel verdwijnend oerwoud, waarvan alleen nog enkele reservaten overblijven voor de toeristen. De Pygmeeën mogen zelfs die reservaten niet in en verliezen zo hun hele leefgebied. Ze moeten nu de dorpen langs de weg delen met andere voor hen vreemde bevolkingsgroepen. Maar om hun klein postuur worden ze veracht en vaak uitgebuit. De andere groepen die nu in hun leefgebied wonen, hebben heel andere belangen en gewoontes dan de oorspronkelijke Pygmeeën en spreken een andere taal. Ze komen er voor hout, wild of zelfs bodemschatten  zoals diamanten die ze in rivierbeddingen zoeken. Zij doen ook aan veeteelt en groenteteelt. De Pygmeeën zijn voor hen nauwelijks meer dan de beesten waarop ze jagen. Om de spanningen tussen de groepen te verzachten is er een missiepost gesticht waar men door onderwijs en gezondheidszorg wil helpen de groepen met meer respect met elkaar te leren samenleven.

Missiepost Monasao
De streek rond Monasao is moeilijk te bereiken en het dichtstbijzijnde ziekenhuis ligt een dag reizen ver. De Pygmeeën hebben traditioneel een grote kennis van geneeskrachtige planten en zijn al vaker dienstbaar geweest bij onderzoek naar geneesmiddelen. Maar door de snelle veranderingen in hun leefwijze en hun voedsel lijden ze nu aan ziekten die ze vroeger nooit gehad hebben en waarvoor ze geen middelen kennen. Bijna 50 jaar geleden is een Franse priester, die in Parijs met Abbe Pierre onder de arbeiders gewerkt had, naar deze streek in Centraal Afrika gekomen, omdat hij gehoord had hoe de Pygmeeën verdrukt werden. Hij begon er een missiepost, die nu overgenomen is door Poolse priesters, die hun opleiding deels in Cadier en Keer hebben gekregen. Zij zetten dit werk onder de meest kanslozen voort , ver van de bewoonde wereld en diep in het woud, samen met vrijwilligers, onder de leiding van bisschop Dennis Agenyadzi, SMA van Berberati - Ghana.

De nieuwe kliniek
De nieuwe kliniek staat in Monasao, een kleine plaats ver in het Zuid Westen van de Republiek kort bij Kameroen op vijf uur reizen van een medische post. Op deze missiepost  worden de Pygmeeën geholpen een nieuw bestaan te vinden. Voor de Pygmeeën brengt het verblijf buiten het woud onbekende gezondheidsgevaren mee. De kliniek krijgt te maken met heel diverse problemen zoals verschillende wonden, slangen- en insectenbeten of moeilijke bevallingen of tandbederf. Maar het is ook een plek waar mensen elkaar in hun nood en onderlinge zorg leren kennen en kunnen ondersteunen. Poolse artsen bezoeken de kliniek regelmatig en er wordt ook lokaal personeel opgeleid.

Ondersteuning door onze parochies
Het oorspronkelijk gebouwtje is inmiddels veel te klein en kaduuk geworden. Er wordt nu aan een beter uitgeruste en grotere kliniek gewerkt, waar zieken verpleegd kunnen worden,  bevallingen kunnen plaatsvinden en tandzorg kan worden gegeven. Zowel de Pygmeeën als de andere groepen uit de verre omtrek kunnen er terecht en vinden er veel baat bij.
De nieuwe gebouwen worden in cementblokken opgetrokken en van een stevig dak voorzien. Ze bieden veel mogelijkheden en beschikken zelfs over een klein laboratorium. De bouw is nu klaar, maar er is nog veel hulp nodig voor de inrichting en voor andere voorzieningen zoals sanitair en elektriciteit.
Voor dit project in het hart Afrika, tussen Kongo en Kameroen, is gekozen omdat onze bijdrage er een groot verschil kan maken. Met de hulp van de Vastenaktie in de parochies Bemelen, Cadier en Keer, Eckelrade, Gronsveld, Mariadorp, Mesch en Rijckholt, kan die kliniek verder ingericht worden en van zijn benodigheden voorzien.
Onze parochies zetten zich in de Vastentijd voor Pasen in om deze nieuwe kliniek in een moeilijk gebied financieel te ondersteunen en mogelijk te maken. Er worden in de betrokken parochies folders rondgebracht waarin u meer kunt lezen. Ook vindt u zoals elk jaar weer de collectezakjes in de brievenbus. Verder kunnen kinderen op de scholen een spaardoosje in elkaar knutselen om mee te sparen voor hun vriendjes in het verre Afrika die zorg verdienen. Samen willen we dit project helpen, maar vooral willen we ook onze aandacht richten op dit werelddeel waar het leven zoveel moeilijker is dan bij ons.
U helpt toch ook mee? Een kliniek voor de pygmeeën en hun buren!
Toon uw betrokkenheid door een gulle gave. Hiervoor onze zeer hartelijke dank!

De ondersteunende zeven parochies.

Parochie H. Laurentius - Bemelen
Terug naar de inhoud