advertenties


Films

die diepe indruk hebben gemaakt op Arnon Grunberg

Inhoud pagina films
- Zelig
- Betty Blue
- Once Upon a Time in America
- Le mari de la coiffeusse
- Scarface
- Apocalypse Now
- Heat
- The Dancer Upstairs
- Lolita van Adrian Lyne
- Closer

Inhoud site
- Homepage
- Webmap
- Index trefwoorden
- Zoeken op deze websiteBidprentjes
Landverhuizers

  Vanaf pakweg zijn twaalfde
Yasha, in: VPRO GIDS nr. 17 23 APRIL T/M 29 APRIL 2005
U heeft de gids natuurlijk al met de oude kranten weggegooid. Jammer want deze Yasha is Grunberg zoals zijn critici hem graag zouden zien, aardig, niet te diepgravend en zijn emoties tonend op een alledaagse manier, vriendelijk glimlachend. Of ...

De eerste film is Zelig van Woody Allen. En aan Allen wordt het volgende citaat ontleend 'Er is geen God, en er is geen gerechtigheid. We zijn alleen in het universum. Er is niemand die je om je daden zal belonen, of straffen. Je zult het met je eigen moraal moeten zien te klaren.' De Filmkrant

Niet in de lijst opgenomen wel enthousiast besproken door Arnon Grunberg in NRC Handelsblad van 26 maart 2004: The passion of Christ 'De laatste uren van Christus én antisemitisme, én de vader van Gibson, dat laat ik me niet ontgaan, daarvoor sta ik gaarne in de rij'.


Zelig
regie: Woody Allen
acteurs: Woody Allen, Mia Farrow, Garrett Brown
jaartal: 1983

Zelig is losjes gebaseerd op het leven van een beruchte bedrieger uit de jaren ’20. Allen is Leonard Zelig, een man die in plaats van zichzelf te zijn de trekken aanneemt van iedereen die zich toevallig in zijn omgeving bevindt. Naast dit talent als kameleon beschikt Zelig ook over de unieke gave om steeds weer op te duiken op belangrijke sociale bijeenkomsten en historische gebeurtenissen, zoals op een tuinfeestje van Scott Fitzgerald, op het balkon naast de paus en achter een orerende Adolf Hitler tijdens een nazi-congres. Zelig is een met veel liefde gemaakte amusante fictieve documentaire over een non-persoon die nooit bestaan heeft.

Links:
'to the Ku Klux Klan, Zelig, a jew who was able to transform himself into a negro or indian, was a triple threat..'
kleine dingen


Betty Blue
regie: Jean-Jacques Beineix
acteurs: Béatrice Dalle, Jean-Hughes Anglade, Gérard Darmon, Consuelo de Haviland, Clémentine Cérarié, Jacques Mathou, Vincent Lindon
jaartal: 1986

Waar Betty Blue de wereld waarin we leven niet kan accepteren, waar liefde alleen het gewone en de middelmatigheid van het dagelijkse leven voor haar niet kan overstijgen. De film beschrijft haar geleidelijke desillusioneren, haar poging om te onsnappen in krankzinnigheid, tot de dood toe. Andere troeven die Betty Blue tot zo`n gedenkwaardige film maken zijn de fotogenieke locaties, op schilderachtige wijze vastgelegde door Jean-François Robin, en de muziek van Gabriel Yared.
De speelduur van de directors cut, bijna drie uur, maakt het tempo extra laag. Dat heeft tot gevolg dat je als kijker extra meeleeft met de personages. Een effect dat nog wordt versterkt door de grote rol die alledaagse dingen spelen. Er zijn drie fasen in het verhaal van Betty`s aftakeling, die samenvallen met de plaats waar het verliefde stel zich bevindt. Eerst aan zee, als de schepen daar verbrand zijn in de stad, en tot slot in een dorpje waar ze een pianowinkel runnen. Er wordt nauwelijks gepsychologiseerd en er wordt geen informatie gegeven over de achtergrond van de hoofdpersonen. We zitten daardoor volkomen in de alledaagse werkelijkheid, waar je vaak niet zoveel van de ander weet.

Link:
Béatrice Dalle

Once Upon a Time in America
regie: Sergio Leone
acteurs: Robert De Niro, James Woods en Elizabeth McGovern
jaartal: 1984

Het zou meer dan tien jaar duren voor Sergio Leone zijn gangstersaga op het witte doek kon brengen. Zijn ongeëvenaarde meesterwerk beslaat een periode van een halve eeuw en vertelt de meeslepende geschiedenis van twee jeugdvrienden wier levenslange vriendschap uitmondt in een spiraal van dood en verderf.
Een epos dat zich afspeelt in New York, aan het begin van de 20ste eeuw. David Aaronson en Maximillian Bercouicz vormen op jonge leeftijd een jeugdbende. Een paar jaar daarna zijn ze gangsters geworden en hebben de macht tijdens de drooglegging. Dan bedriegen ze elkaar en besluiten afstand te houden. Na ruim 30 jaar worden ze weer herenigd.
Het verhaal kan bogen op de doorleefde vertolkingen van rasacteurs Robert De Niro en James Woods, met sterke bijrollen van Tuesday Weld, Joe Pesci, Jennifer Connelly en Elizabeth McGovern. Once Upon A Time in America is een rauwe, realistische film met grootse ambities en monumentale muziek van Ennio Morricone.

Links:
De maffiasite van Nederland
web-log
Opiumdroom van Robert De Niro? De Filmkrant


Le mari de la coiffeusse
regie: Patrice Leconte
acteurs: Jean Rochefort, Anna Galiena, Roland Bertin, Philippe Clévenot, Maurice Chevit
jaartal: 1990

De twaalfjarige Antoine bezoekt veel vaker dan nodig de kapsalon van het dorp en neemt zich voor later met een kapster te trouwen. Deze jongensdroom wordt jaren later verwezenlijkt als hij trouwt met Mathilde.
Hun liefde is volmaakt en er volgt een tijd van intens huwelijksgeluk in de kapsalon, waarbij niets bitters, niets kils tussenbeide komt. Althans zo lijkt het.

Link: Choréographie


Scarface
regie: Brian De Palma
acteurs: Al Pacino, Michelle Pfeiffer en Steven Bauer
jaartal: 1983

Scarface vertelt het verhaal van Tony Montana, een Cubaanse bootvluchteling die zich langzaam op weet te werken in het criminele circuit van Florida. Na een tijdje de klusjes van anderen opgelost te hebben, begint hij z'n eigen imperium op te bouwen. Als het grote geld binnenloopt wordt Montana overvallen door paranoïa, en heeft de plaatselijke misdaadbestrijding het op hem gemunt.
De film is een remake van de gelijknamige misdaadklassieker van Howard Hawks uit 1932. Oliver Stone schreef de aanpassingen in het scenario. De Italiaanse drankhandelaar is in Brian de Palma's meesterwerk een drugsdealer

Links:
Tony Montana
wealth, power and passion
Directed by Brian de Palma
Pitch


Apocalypse Now
regie: Francis Ford Coppola
acteurs: Marlon Brando, Robert Duvall, Laurence Fishburne, Martin Sheen, Dennis Hopper, Harrison Ford
jaartal: 1979, Apocalypse Now Redux 2001

This is the end, Beautiful friend
This is the end, My only friend, the end
Coppola vertaalde Joseph Conrad's roman "Heart of Darkness" van Congo naar de wereld van Vietnam en creëerde hiermee één van de meest spraakmakende films uit de filmgeschiedenis. De perikelen rondom de productie zijn berucht en indrukwekkend vastgelegd in de documentaire 'Hearts of Darkness'. De film kent vele indrukwekkende scènes gesteund door memorabel acteerwerk van Martin Sheen, Robert Duvall en natuurlijk Marlon Brando. In 2001 besloot Coppola terug te keren naar zijn meesterwerk en vele oorspronkelijk weggesneden stukken in de film terug te zetten. Dit leverde een veel uitgebreidere versie op, 'Apocalypse Now Redux', die Coppola op het filmfestival van Cannes presenteerde.
Willards zoektocht per rivier leidt langs een reeks gestoordheden van de oorlog en leest als een hypnotiserende 'bad trip' over de Styx, langs vagevuur, naar Hades - de heerser van de onderwereld.

Links:
De verlokking van oorlog voeren
De Groene Amsterdammer
Stills
Transcript


Heat
regie:Michael Mann
acteurs: Al Pacino, Robert De Niro en Val Kilmer
jaartal: 1995

Detective Vincent Hanna is geobsedeerd door de dief Neil McCauley, en probeert hem desnoods ten koste van z'n privéleven te pakken. Als McCauley zich voorbereidt op de overval van hun leven, en Hanna's team hem probeert te pakken, zien beiden in dat ze allebei te maken hebben met de allerbeste in hun vak.

Links:
De rechercheur en de crimineel
Filmkrant
DVD.NL Alexander de Mol


The Dancer Upstairs
regie: John Malkovich
acteurs: Javier Bardem, Juan Diego Botto, Laura Morante, Elvira Minguez, Alexandra Lencastre
jaartal: 2002

Het sfeervolle regiedebuut van acteur Malkovich schakelt tussen politieke en romantische intriges met Javier Bardem in de hoofdrol als politierechercheur Rejas. Hij is belast met de speurtocht naar een groep terroristen in een niet nader benoemd Latijns-Amerikaans land. Terwijl hij meer leert over de groep slaat de twijfel toe over de beweegredenen van de danslerares (Laura Morante) van zijn dochter. Gebaseerd op de gelijknamige roman van Nicolas Shakespeare die zich liet inspireren door de zoektocht naar Guzman, de leider van Lichtend Pad. Overtuigt als bloedstollende detective, politieke thriller én als intiem liefdesverhaal.

Links:
Cinema.nl
De officiele website The Dancer Upstairs


Lolita van Adrian Lyne
regie: Adrian Lyne
acteurs: Jeremy Irons, Dominique Swain, Melanie Griffith, Frank Langella
jaartal: 1997

1947 - Humbert Humbert (Jeremy Irons) is een opvallend Professor in een klein stadje van Nieuw-Engeland. Door zekere omstandigheden ziet hij zich verplicht een kamer te huren bij een eenzame, mooie weduwe «Charlotte» (Melanie Griffith), die snel haar zinnen op hem zal vestigen terwijl hij eerder aangetrokken is tot haar dochter Dolorès, alias Lolita, een slimme betoverende nimf.
Voor Humbert start een nieuw leven als hij helemaal dol is op de mysterieuse, uitdagende onschuldige maar blijkelijk onechte maagd Lolita. Zodra zij hem volledig rond haar vingers heeft gewonden sleept zij hem mee in een lange en ruwe vlucht door de Verenigde Staten.
Het gevaar verhoogt het plezier en Humbert denkt dat hij in een zevende hemel zal verkeren terwijl het eerder de hel is die hem uiteindelijk opwacht.

Links:
Xi
Lolita is een liefdesaffaire met de Engelse taal Digischool


Closer
regie: Mike Nichols acteurs: Julia Roberts, Jude Law, Natalie Portman, Clive Owen
jaartal: 2004

Een treffende titel voor deze film die neerkomt op vier zielen die dicht bij elkaar komen. Fysiek en mentaal tot elkaar worden aangetrokken. Soms te dicht. Twee mannen en twee vrouwen, die elkaar eerder toevallig en door spelingen van het lot tegen het lijf lopen en meteen met elkaar verweven worden. De vrouwen en de mannen beginnen een relatie met elkaar en met elkaars partner.
Enkele prachtige scenes met licht komische inslag zijn schitterend in beeld gebracht en geacteerd. De fotografie geeft de zoekende geesten een menselijk gelaat. Zij spreken uit wat sommigen mensen misschien alleen in hun duistere diepte nauwelijks durven denken.
Het is geen typische Julia Roberts-film. Al is Julia hier uitstekend gecast. Nee, ik zou zeggen het is een Nathalie Portman-film. Ijzersterke vertolking van deze fascinerende jonge actrice in een speelse, op het eerste zicht onschuldige kinderlijk ogende rol, maar de femme fatale waar beide mannelijke hoofdrolspeleres zich hard op verkijken. Jude Law zit in één van zijn betere rollen, desperate seeking for love, gefascineerd door “Alice” (Portman) die hem uit zijn cocoon brengt. Ik hem ‘m nog niet veel aan ‘t werk gezien, maar hier komt toch wel een goeie acteur naar boven. Hij evenaart hier zijn rol in “the Talented mr Ripley”, maar belicht een veel persoonlijker zijde.
Clive Owen als ietwat geperverteerde dermatoloog overtuigt enorm, zeker in de ietwat intensere scenes waar zijn blik tussen lust en wanhoop drijft en het zweet op zijn gelaat parelt.
Nathalie Portman debuteerde in “Leon” van Luc Besson. In “Heat” als dochter van Robert de Niro kan ik me haar niet meer herinneren. Als Princes Amidala desdebeter. Damn I’m desperately in love with Portman… Where’s this “love”? I can’t see it, I can’t touch it, I can’t feel it! I can’t hear it. I can hear some words, but I can’t do anything with your easy words.

Links:
Gent.blogt
Closer
Strijdtoneel van de liefde Het Parool


'Ik heb geschreven om wraak te nemen-wat is daar voor bijzonders aan?'
Eén van de laatste zinnen in: Willem Frederik Hermans Een wonderkind of een total loss.
Op de dag van de begrafenis van Paus Johannes Paulus II bekent Elfriede Jelinek aan Arnon Grunberg dat dat ook haar drijfveer is. Zie over het interview: R.A.M.

 
  24 april 2005
Wilt u reageren op een van de onderwerpen stuur dan een e-mail naar:
Hans Posthumus.
 
       

Het is niet de staat die ons in de gaten houdt, ach arme staat, maar de mensenverzamelaars die ons wegen en wachten op het moment dat we iets voor de mensenverzamelaar kunnen gaan betekenen.
Arnon Grunberg


Google

Privacybeleid Donatie