Ecuador
Misahuallí - jungle

Contents

Ecuador

Baños
Cotacachi
Cotopaxi
Cuenca
Misahuallí
Otavalo
Quito
Riobamba

Bolivia

Alota
Coroico
La Paz
Laguna Verde
Salar de Uyuni (1)
Salar de Uyuni (2)
Uyuni

Peru

Amantani
Arequipa
Chivay
Cusco:
- City

- Incatrail (1)
- Incatrail (2)
- Incatrail (3)
- Machu Picchu
Ica
Lima
Nazca
Pisac
Pisco
Trujillo


Back to gallery-index


 
fraternization

Playing at the border of the Río Napo near Misahuallí
 

Dag 9 29 november 2002 Vrijdag Naar de jungle
´s Morgens zie ik dat we een mooi hostel hebben getroffen waar veel groen is zodat je het idee hebt al een beetje in de jungle te zijn. Aan de overkant is een lagere school waar kinderen uit alle klassen voor de lessen beginnen een toespraak krijgen van, naar ik aanneem het hoofd van de school. Daarna wordt er nog ochtendgymnastiek gedaan. Sommige kinderen letten niet op, maar worden nauwelijks gecorrigeerd door hun meester of juf.
Na water en broodjes gekocht te hebben ga ik bij het agentschap laarzen passen want die heb je onderweg hard nodig zal later blijken. Daarna lopen we naar de oever van de rivier (de bovenloop van de Río Napo) waar al twee lange kano's met buitenboordmotor klaarliggen. Als alles is ingeladen en iedereen een plaats heeft vertrekken we.
Het reisbureau: `Onder leiding van een deskundige gids, komen we van alles te weten over het dieren- en plantenleven in dit gedeelte van Ecuador. We zullen gedurende deze tocht in junglelodges met stapelbedden incl. muskietennetten overnachten. Je kunt tijdens je verblijf in de jungle zelf kiezen of je met korte of lange wandelingen meegaat. Ook kun je heerlijk zwemmen in de rivier of relaxen in een hangmat en genieten van de junglegeluiden. Bij het invallen van de schemer (meestal tijdens de maaltijd) komen de muggen en dan is het zaak om een lange broek en blouse met lange mouwen aan te doen. Ook het insmeren met anti muggenolie is noodzakelijk. De kok zal er voor zorgen dat het ons aan niets ontbreekt en de maaltijden zijn een heerlijke afsluiting van de dag.´ Halverwege komen we in ondiep water bijna vast te zitten. De gids springt uit de boot en duwt ons verder, sommigen van onze boot gaan ook het water in. Als we weer een stuk dieper zijn gaat de schroef van de buitenboordmotor weer het water in en zetten wij onze tocht voort.
We worden na een uur afgezet bij een grote heuvel met tropische vegetatie. Het is de bedoeling dat we die heuvel over gaan en aan de andere kant met de boot oversteken naar de lodge. De wandeling duurt drie uur. Mijn bril beslaat regelmatig, vooral als het omhoog gaat en ik flink transpireer. Ik moet goed opletten voor takken en modderpoelen waardoor ik niet echt geniet. Regelmatig wordt er gestopt en geeft de gids uitleg over de bomen, planten en insecten.
De lodge bestaat uit een lang gebouw op palen waar met een schot vier slaapplaatsen zijn afgescheiden. ´s Middags gaan we verder de rivier op, waar ons getoond wordt hoe je goud kan wassen. Toevallig houdt de goudzoeker dan net een beetje goud over. Als we ongeveer 500 m verder zijn gevaren stoppen we, waarna ik de rivier afzak op een binnenband. Wie geen band heeft doet het met een zwemvest of alleen zwemmend. Zeer relaxed drijf ik in 40 minuten naar ons kamp. Daar heeft de kok inderdaad een heerlijk maal klaargemaakt. Ook de hangmatten zijn aanwezig, maar ook veel mugjes die bultjes achterlaten op mijn benen. De behandeling met Deet (50%) is niet afdoende. Mijn matje en lakenzak heb ik in het hostal in Misahualli laten liggen, dus slaap ik onder een muskietennet op de harde planken bedekt met een dun matje; behalve een pijnlijke plek op mijn dij de volgende dag valt het mee. Omdat het donker is en er geen vertier is gaan we vroeg naar bed.

Dag 10 30 november 2002 Zaterdag In de jungle
Stromend water is er niet en de rivier ligt een stuk lager, ik was me maar een beetje met het mineraalwater en poets ook mijn tanden daarmee. De kok heeft gezorgd voor een lekker ontbijt. We wandelen die morgen weer door de jungle. Er is nu ook een gids bijgekomen die in de jungle woont en veel weet over zijn leefomgeving. Hij kent alle planten en vruchten en zoekt ze voor ons op. We passeren, niet ver van de lodge, ook zijn huis.
Als we weer terug zijn maakt de kok yucca voor ons klaar. Het lijkt op Belgische frieten en smaakt ook naar aardappel. Daarna dient hij weer een lekker maaltijd op, verse boontjes, wortel en salade. Als toetje krijgen we een schijf witte ananas. Tot drie uur is er niets gepland en gaan we zwemmen in de rivier.
Om drie uur gaan we met de boot naar een dorpje 600 m stroomopwaarts. Er wordt kennis gemaakt met de bevolking. In het gemeenschapshuis lopen veel honden rond en als ik ga zitten wordt ik door flink wat vlooien besprongen. Mijn benen zien er niet meer natuurlijk uit, meer een maanlandschap met rode vlekken en bulten. Even later wordt door de mannen een spelletje volleybal gespeeld. De vrouwen gaan daarna voetballen. Na afloop voert een meisje een dansje op. De spelletjes worden steeds onderbroken door een donker mannetje die uit een colaflesje een lokaal alcoholisch drankje in een bekertje aanbiedt. Het verhoogt de stemming. Als Nederlander zou je zeggen, gezellig!
´s Avonds gaan we nog een keer met de boot weg. In het donker ziet alles er anders uit, we drijven met de motor uit terug. Je hoort nu meer junglegeluiden maar dieren, op wat vogels na, laten zich niet zien.

Dag 11 1 december 2002 Zondag Terug naar Misahuallí
Na het ontbijt wordt alles in de lodge opgeruimd en in een huisje achtergelaten dat met een groot slot wordt afgesloten. We varen nu via een andere lange route terug naar Misahuallí. We bezoeken nog een museum met gereedschappen en voorbeelden van leefgewoonten van de indianen. De streek is gekoloniseerd en de grote zoogdieren en vogels zijn voor het merendeel verdwenen.
In het Reserva Biológica Jatún Sacha bij Misahuallí, een onderzoekscentrum dat zich bezighoudt met milieubescherming en -educatie, is een aantal onbekende soorten ontdekt. Hier stoppen we en lopen wat rond, langs hokken met apen die Ecuadoranen als huisdier hebben gehouden.
Er breekt als we klaar zijn met de rondleiding een noodweer los. Als het wat minder regent besluit de reisleider toch in de openlucht te gaan lunchen. Als we weer terug zijn in Misahuallí worden de laarzen ingeleverd en krijgen we onze paspoorten en als je die had ingeleverd, je moneybelt, weer terug.
Vervolg: In de file bij
Baños    Vorige: Paniek Misahuallí

 
 
    balk.gif

Next: Baños

balk.gif
 
  Photographs and text © J.M.Posthumus           E-mail: Hans Posthumus  
advertenties


GooglePrivacybeleid Donatie