Posthumus-Stamboom

Oorlogsslachtoffer

Martinus Tuijthoff

Inhoud site
Homepage
- Webmap
- Index trefwoorden
- Zoeken op deze website

Terug naar stamboom Tuijthoff

 
Martinus kwam ter wereld in het gezin van steenwerker Franciscus Tuijthoff en Maria Josepha van Lieshout. Zij woonden op het adres Zijldijk 19 in Leiderdorp. Binnen de familiekring en daarbuiten stond de Leiderdorper Martinus bekend om zijn zachte en vriendelijke karakter en bereidwilligheid anderen te helpen. Vrijwel direct na het voltooien van de lagere school moest hij aan de slag om mede de kost te verdienen. Hij werkte als arbeider in een textielfabriek. Toen hij in 1931 werd opgeroepen om zijn militaire plicht te vervullen deed hij, hoewel niet van ganser harte, ook ditmaal weer wat van hem verlangd werd. Martinus kwam terecht op het militaire vliegveld te Soesterberg, waar hij een opleiding tot vliegtuigmaker volgde. Een jaar later ging hij met groot verlof. Tijdens de mobilisatie van 1939 werd hij weer opgeroepen voor actieve dienst.

Als dienstplichtig soldaat-vliegtuigmaker was Martinus Tuijthoff ingedeeld bij de 2e Verkenningsgroep van het 2e Luchtvaartregiment en gelegerd op het vliegveld Ypenburg nabij Den Haag. Toen op 10 mei 1940 omstreeks 04.00 uur vanuit de richting Hoek van Holland vliegtuigen het vliegveld naderden, werd onmiddellijk alarm gegeven. De paraat staande Nederlandse jachtvliegtuigen werden gestart. De naderende toestellen bleken Duitse bommenwerpers te zijn. De eerste aanval mislukte, omdat de bommen ver naast het doel vielen. Hierdoor waren de Nederlandse toestellen in

Martinus

Martinus Tuijthoff

Geboren 21 februari 1911 te Leiderdorp.
Overleden 11 mei 1940 te Voorburg.

staat het luchtruim te kiezen.
Nadat de vliegtuigen waren opgestegen, zocht het technisch personeel waartoe Martinus behoorde, dekking voor het in hevigheid toenemende bombardement. Hierna werden verdedigingsdoelen op en buiten het vliegveld door Duitse jachtvliegtuigen beschoten.
Even later daalden in de omgeving van het vliegveld de eerste parachutisten neer, gevolgd door luchtlandingstroepen die met Junkers transportvliegtuigen aan de grond werden gezet. Ondanks het bombardement en de daaropvolgende beschietingen

waren de Nederlandse stellingen niet uitgeschakeld. Toch slaagden de Duitse parachutisten gesteund door troepen uit de gelande Junkers er uiteindelijk in het hoofdgebouw en de aangrenzende gebouwen in te nemen.
Hierbij werden ruim 100 Nederlandse militairen krijgsgevangen gemaakt. Na hergroepering trokken de overige Nederlandse troepen voor een tegenaanval op naar het door de Duitsers bezette hoofdgebouw, dat bij de belegering in brand kwam te staan. In de ontstane chaos konden de daar aanwezige Nederlandse krijgsgevangenen ontsnappen en worden herbewapend.
Bij de strijd om de herovering van het vliegveld raakte Martinus Tuijthoff gewond in de buikstreek. Samen met andere gewonden werd hij overgebracht naar het ziekenhuis Antoniushove aan het Oosteinde in Voorburg, dat vanaf de mobilisatie als militair hospitaal was ingericht. Daar overleed hij de volgende dag aan zijn verwonding.
Op 12 mei werd hij begraven op de algemene begraafplaats aan de Roodelaan in Voorburg. Eind 1940 is zijn stoffelijk overschot op verzoek van de familie overgebracht naar Leiden. Postuum is hem het Oorlogsherinneringskruis met de gesp voor bijzondere krijgsverrichtingen 'Nederland mei 1940'  toegekend.

In overleg met de nabestaanden zijn zijn stoffelijke resten in 1963 herbegraven op het ereveld in Loenen, vak D, grafnummer 303.

    Bovenstaande tekst werd met toestemming van Oorlogsgravenstichting overgenomen uit: Jan Heerze, Jack Kooistra, Johan Teeuwissse. Ereveld Loenen Laatste rustplaats van Nederlandse oorlogsslachtoffers. Den Haag Tweede herziene druk: 2000 p. 46-47.

De portretfoto is uit het archief Hans Posthumus


Van de heer H. E. van den Berg ontving ik een foto van de grafsteen van Martinus en een bewerkte afbeelding van het Oorlogsherinneringskruis voor krijgsverrichtingen met de gesp Nederland mei 1940 voor bijzondere krijgsverrichtingen dat postuum werd toegekend aan Martinus.
De heer van den Berg brengt elk jaar op 4 mei nog een bloemetje naar het graf van Martinus. Zijn opa Lambertus Tuijthoff (1928 - 1990) was een broer van Martinus.

Oorlogsherinneringskruis


  Oosterbegraafplaats, Rodelaan 64, 2272 BB Voorburg
Oorlogsmonument voor gevallen militairen uit de periode 10-14 mei 1940.
In de gemeente Leidschendam-Voorburg is een nieuw monument opgericht, waarop de naam van Martinus is vermeld. Leidschendam, 'Monument voor Vrede en Vrijheid'
   
  monument Het monument in Ypenburg aan het Ilsyplantsoen.
DE AANVAL ... OVERVALLEN ... DE TEGENSTAND ... NIET VERSLAGEN

monument

   
Toespraak minister Kamp bij dodenherdenking op Ereveld Loenen
Fragment uit de toespraak van minister van Defensie Kamp, ter gelegenheid van de dodenherdenking op het Ereveld Loenen
4-5-2004 10:40:00
Dames en heren,
Martinus Tuijthoff, 29 jaar, textielarbeider uit Leiderdorp, was in mei 1940 als soldaat-vliegtuigmaker ingedeeld bij het 2e Luchtvaartregiment, gelegerd op het vliegveld Ypenburg bij Den Haag. In de ochtend van 10 mei bombardeerden Duitse bommenwerpers het vliegveld. Het technisch personeel, waartoe Martinus behoorde, zocht dekking. Duitse parachutisten slaagden erin het hoofdgebouw in te nemen. Na hergroepering trokken de Nederlandse troepen op voor een tegenaanval. Bij de strijd om de herovering raakte Martinus gewond. Hij werd overgebracht naar een militair hospitaal in Voorburg. Daar overleed hij de volgende dag.
Persbericht van de hele toespraak op Nieuwsbank
   
  Links

 • Oorlogsgravenstichting
 • Ereveld Loenen
 • Ypenburg. Felle gevechten rond een vliegveld
 • Nationaal Comité 4 en 5, monument Ypenburg en adoptie
 •  
    Ypenburg is nu een nieuwbouwwijk van Den Haag
   
    Verantwoording

  Deze pagina werd gemaakt door Hans Posthumus.
  Voor informatie, aanvullingen en opmerkingen kunt u contact opnemen via mijn e-mailadres: Hans Posthumus.
     
     
     
     
     
     

  Privacybeleid