Baanoverzicht

Baan 1
Baan 2
Baan 1
Baan 2

Bovenste gaatje dan bij de twee bouten op rechterband spelen

Midden neer leggen dan links van het midden van de heuvel spelen. Tempo afhankelijk

Baan 3
Baan 4
Baan 4
Baan 4

Bovenste gaatje dan naar links spelen op de schuine band.

3e gaatje van boven 3e bout op rechter
band spelen tempo belangrijk.

Baan 5
Baan 6
Baan 5
Baan 6

Onderste gaatje dan op de rechter schuine band spelen.

Kan van onder af door de hoek heen en dan op linker band terecht komen, kan ook op rechterband gespeeld
worden 20cm voor de oploop.

Baan 7
Baan 8
Baan 7
Baan 8

Onderste gat iets links van het midden van
het poortje spelen tempo belangrijk.

50 cm voor einde van rechterband spelen
rechts langs voor terug tempo belangrijk.

Baan 9
Baan 10
Baan 9
Baan 10

Onderste gat iets links van het midden van
het poortje spelen tempo belangrijk.

Bovenste gaatje dan 10cm voor het eind
van de schuine band spelen.

Baan 11
Baan 12
Baan 11
Baan 12

Moet recht streeks vallen recht uit spelen of over de band
dan moet je 50cm voor de oploop zitten op rechterbuis.

Midden neer leggen dan 10cm voor 2e bout spelen op rechter band
spelen kan ook midden door maar heb dan geen kans dat ie valt.

Baan 13
Baan 14
Baan 13
Baan 14

2e gaatje van boven iets links van het midden
op heuvel spelen moet strak links langs.

2e gaatje van onder iets opspelen tempo belangrijk.

Baan 15
Baan 16
Baan 15
Baan 16

Midden recht slaan tempo afhankelijk.

Onderste gaatje dan iets opspelen moet rechter
binnenband raken van de versmalling.

Baan 17
Baan 18
Baan 17
Baan 18

2e gaatje van boven rechts van het midden
er door heen strak rechts langs.

Onderste gaatje iets opdenken tempo belangrijk.

Baanbeschrijving Aalsmeer

Deze beschrijving is voor “normale” dagen voor wat betreft de temperatuur, zeg tot 22 graden Celsius. Op zich verandert er niet zoveel aan de speellijnen bij veranderende temperaturen, wel aan de ideale balkeus en het tempo waarmee de bal moet worden gespeeld.
Sinds de laatste renovatie is de baan wat hobbeliger geworden en (mede) daardoor minder betrouwbaar. Er zijn genoeg enen te scoren, maar er zijn weinig zekere enen. Ze kunnen in het begin vallen en aan het eind niet, of andersom. Of allemaal in de ene ronde en in de volgende bijna allemaal niet. Het is van belang, je daardoor niet uit je wedstrijdritme te laten halen!
De beschrijving gaat uit van een rechtshandige speler.
Herman Kas, mei 2016

Baan 1. Rechte baan
a) Van bovenaf de afslagplaat net vóór de tweede bout op de rechterband spelen; rustig-strak met een middelsnelle (3D MGC Drachten, 3D Remo Zaugg, Fun for kids rood-bruin), of dóórslaan met een minder snelle bal.
b) Een snellere bal (Deutschmann 085, Gebi 56) rustig naar het midden van de rechter band spelen. Mag de band raken, maar dat hoeft niet.
Rechtstreeks of rechts langs de hole op terug.

Baan 2. Dubbele heuvels
Vanaf iets onder het midden van de afslagplaat licht naar binnen spelen (of van elk gaatje boven het midden met de plaat mee). Moet strak rechts langs de pot voor terug. (Grenchen 0 – 2; 3D213ruwlak).

Baan 3. Spar
Van bovenaf de afslagplaat zo vroeg mogelijk op de eerste linkerband. Strak spelen met een warme dode bal (SEM2002), of rustig met een hardere dode bal.

Baan 4. Vulkaan
Van het tweede of derde gaatje van boven op de afslagplaat net na de derde bout op de rechterband spelen. MG A4 of iets dergelijks. Temposlag, en moet met wat geluk precies goed langs een vervelende hobbel in de baan gaan.
N.b. Een te hard te vroeg op de band gespeelde bal zal door de cirkel en behoorlijk ver terug de baan in lopen, met een vrijwel onmaakbare put als gevolg.

Baan 5. Zigzag
Van onderaf de afslagplaat strak door de ruimte tussen de punten spelen (of hard via de linkervoorband) met een net niet dode bal (3D Gonny Kolsteren Memorial).
N.b. Put in de circel van positie tussen pakweg half éen en twee uur, rechts van het midden in de pot spelen!

Baan 6. Hoek
Vanaf het tweede of derde gaatje van onder op de afslagplaat met een snelle bal laat op de rechtervoorband spelen. Gebi 65 is m.i. de bal met de beste valkans, maar wel “aaien”!
N.b. Mocht de bal onverhoopt terug de baan in lopen en aan de linkerkant tussen de band en de uitleglijn blijven liggen, dan daarvandaan putten en niet vanaf de uitleglijn. Dat spoort namelijk voor geen meter.

Baan 7. Drie muurtjes
Van onderaf, of éen gaatje daarboven op de afslagplaat midden door de tweede muur mikken. Rechtstreeks; kleine terugloopkans links langs bij tempo pot. Rustige slag met een bal van tempo BO0-Ba.
N.b. Er zit een holle plek onder de baan bij de tweede muur. Bij sommige weersomstandigheden heeft dit invloed op de loop van een rustig gespeelde bal, die scherp naar links tegen de derde muur kan afslaan. Er zit dan niets anders op, dan een minder snelle bal strakker te spelen.

Baan 8. Rechte schans
Van midden op de afslagplaat laat op de rechtervoorband. Strak spelen met Grenchen 10-12, 3D 413-523. Rechtstreeks of rechts langs op terug.

Baan 9. Boze oog (schans met centraal gat)
Midden recht. Strak spelen met 3D 513-613 of vertrouwensbal. Rechtstreeks.
N.b. Put links in de baan rechts binnen de put mikken. Rechts in de baan vrijwel onputbaar.

Baan 10. Schuine muurtjes
Van bovenaf de afslagplaat tamelijk rustig laat langs de rechtervoorband laten glijden. Witte grote klikker. Rechtstreeks. Kleine terugloopkans, grotere kans op “baanpret”.

Baan 11. Holle schans
Van bovenaf de afslagplaat strak net vóor de oploop op de rechtervoorband spelen. Dat is te zeggen: als je (van nature) met krul speelt; met trekeffect is het omgekeerd – van onderaf net vóor de oploop op de linkervoorband. Moet rechtstreeks, maar de baan staat ietwat bol, zodat de bal veelal net voor de pot wegloopt… Balkeus sterk afhankelijk van weersomstandigheden en persoonlijke slag.

Baan 12. Kasteel
Vanaf het midden van de afslagplaat of daarboven tamelijk strak ca. bij 2e bout op de rechtervoorband spelen. 3D 313, 3D443.

Baan 13. Kattenrug
Van bovenaf de afslagplaat of éen gaatje daaronder met trekeffect nèt voorbij het hoogste punt op de linkerband spelen. Linkslangs op terug. Tempo bal 3D 143-263. Is voor mensen die trekeffect kunnen spelen goed uit te trainen.

Baan 14. Wielerbaan
Van het derde gaatje van onder op de afslagplaat tamelijk rustig rechtuit spelen. (Kan via linkervoorband.) Temposlag. 3D Mariusz Ciesielski, 3D523-623, Grenchen 12-16, FFK rood-bruin.

Baan 15. WCtje (Hoefijzer)
Van het tweede of derde gaatje onder het midden van de afslagplaat net vóor de tweede bout rustig tot strak op de rechterband spelen. MG A4. ’s Morgens even een paar slagen doen om te zien hoe de baan die dag loopt. Niet te missen.
N.b. Ja, je kunt natuurlijk ook rechtuit spelen met een (grote) dode bal. Maar kom niet bij mij klagen, als een bijna perfect geslagen bal de band van het hoefijzer mist en om de pot heen terug de baan in loopt, of een zandkorrel raakt en afslaat in de “keuken”.

Baan 16. Versmalling
Van onderaan de afslagplaat laat rechts op de band in de versmalling spelen. Rustige slag met een tamelijk snelle bal, vanaf Deutschmann 085. Rechtstreeks, of terug van strak rechtslangs of, ietwat onzekerder, linkslangs.
N.b. Put rechts uit de baan links binnen in de pot mikken.

Baan 17. Salto
Vanaf het tweede of derde gaatje van boven op de afslagplaat iets rechts van het midden strak in de salto spelen. 3D213-313, 3D263-363.

Baan 18. Oplopende baan
Van onderaf de afslagplaat naar de pot spelen. Temposlag met vertrouwensbal. 3D463.
N.b. Deze speelwijze geeft een extra valkans “op terug” als je de pot links mist, vooral met wat krul.
Voor spelers met een zuivere slag: middenuit met de afslagplaat mee loopt perfect.