Start ] Omhoog ] [ acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] kaardenbol ] bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ]

Acnistus australis = Iochroma australe

Kweekhandleiding en verzorging.

Nieuw, een mooie aanwinst voor de tuin. Het is een frisgroen struikje dat bloeit met hangende lila trompetjes. Makkelijk te kweken.

Familie: nachtschade familie. Categorie: struik, overblijvend, kuipplant, half winterhard

Grootte: 100-140 cm. Blad: behaard, ovaal, 10-15 cm, lichtgroen. Bloem: hangend, trompet, 5 cm, lila, in trossen 3-8 st. Bloeitijd: hoofdbloei mei, verder gedurende het groeiseizoen. Vermeerdering: kopstek, zaad uit besvrucht.   

Opkweek uit zaad:

 Het zaad lijkt op dat van de tomaat en andere nachtschades. Zaai in flinke kunststof pot met goede liefst klei bevattende potgrond. Bedek het zaad met 2 mm grond en druk licht aan. Besproei met plantenspuit en bescherm tegen uitdrogen met een plastic zak. Zet op een warme plaats (20-25C), liefst bij een raam op het zuiden. Verwijder de zak zodra de zaailing de eerste blaadjes ontvouwd. Nu goed licht, warm en vochtig houden. Als de planten 10 cm hoog zijn, verpotten in de uiteindelijke kuip of in de volle grond.

Kuip: min. 30 cm bovendoorsnede, liefst nog wat groter. De verhuizing van binnen naar buiten bij voorkeur als het zacht, rustig en bewolkt weer is. De eerste week nog geen fel licht of zonlicht! Na het overwennen, op een zonnige plek zetten. Wanneer de groei er in zit, verbruikt de plant erg veel water en voedsel, daarom is een plek in de vollegrond misschien beter. De plant bloeit soms het eerste jaar al, maar meestal pas na het uitlopen in het tweede jaar. Overwinteren: de plant is bladverliezend wanneer niet in een warme kas gehouden. Dan binnenshuis koel overwinteren, anders gaat de plant te vroeg uitlopen en bloeien. Niet snoeien, de plant bloeit op uitlopers op tweejarig hout. Wel kunnen te lange takken ingekort worden.

Vollegrond: niet veeleisend voor de grondsoort, maar hoe rijker hoe groter de plant. De verhuizing van binnen naar buiten bij voorkeur als het zacht, rustig en bewolkt weer is. De eerste week nog geen fel licht of zonlicht! De plant hoeft niet gesnoeid te worden, hoogstens kunnen te lange takken wat ingekort worden. Na de hoofdbloei kan wel dieper gesnoeid worden om de struik jong te houden. De overwintering in de vollegrond is geen probleem.