Start
actueel in de tuin
contact
disclaimer
plantenlijst/zaden

Aronskelk

Zantedeschia aethiopica

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: araceae

Categorie: knolgewas, kamerplant, tuinplant

Grootte: 75 cm  

Deze vanouds gekweekte aronskelk blijft een prachtige plant, met zijn grote pijlvormige blad en hoge bloemstelen die wel twee weken bloeien. Een snelle groeier die vaak verkeerd verzorgd wordt, waardoor de plant niet tot zijn recht komt. De planten groeien uit wortelstokken en ontwikkelen zich in slechts 3 maanden tot flinke planten. Dan komen de wondermooie bloemen op lange stelen. De oorspronkelijke soort heeft zuiver witte kelken, de variŽteit Green Goddess (foto's midden en rechts) heeft groenwit gevlekte bloemen. Een makkelijke plant, wanneer behandeld als een moerasplant, dus volop water en zon!

Opkweek. 

De broedknolletjes in een flinke pot met goede potgrond planten, ongeveer 1 cm diep. Ze zullen al snel opkomen. Binnenshuis opkweken, op een lichte plek uit de zon. Belangrijk is te weten dat deze plant eigenlijk een moerasplant is, en houdt van waterverzadigde, zware grond. Dus niet in droge, arme en zanderige grond kweken. Ook heel goed buiten, bv. bij de vijver te kweken, maar bescherm de knollen tegen vorst door ze binnenshuis te overwinteren.

Verzorging.

Zolang de groei er flink inzit, nat en licht houden, af en toe kamerplantenmest geven. Als de groei stopt, zal een rustperiode intreden, dan wat droger houden en op een koele, lichte plek zetten. Het meeste blad zal afsterven. De rustperiode is ten einde als spontaan nieuw blad verschijnt, dan weer warmer en natter houden. De bloemen komen vanzelf als de plant het naar zijn zin heeft en zijn volwassen grootte heeft bereikt, meestal al na 1 groeiseizoen.