Start ] Omhoog ] acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] kaardenbol ] [ bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ]

Kaukasische Berenklauw

Heracleum mantegazzianum

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Umbelliferaea

Categorie: tuinplant

Grootte: 300 cm  

Dit is een van de grootste kruidachtige planten die in Nederland groeien. Duidelijk een schermbloemige die wel wat lijkt op zijn verwant, het Fluitenkruid, maar deze plant maakt stammen van wel 10 cm dik, en bloemschermen van 3-4 meter hoog. Niet inheems, zoals de gewone berenklauw, maar uit de Kaukasus afkomstig. De plant blijft na de bloei intact en is dan te gebruiken als droogbloem.

Opkweek. 

Zaaien in het voorjaar of najaar in vochtige turf of zaaigrond.  Als de plantjes hanteerbaar zijn uitplanten op de uiteindelijke plaats in de tuin. Winterhard.

Verzorging.

Heeft een zonnige plaats nodig, en houdt van vochtige en vruchtbare weidegrond. Op droge grond blijft de plant wat kleiner. Het eerste jaar blijft de plant laag bij de grond, pas het tweede jaar komt de bloei met grote witte schermen.  Na de bloei verdroogt de plant, maar blijft wel staan. Zo is het ook in de winter een waardevolle verschijning. Het is belangrijk dat de zaden voor rijping worden verwijderd, anders zaait de plant zich sterk uit en kan gaan woekeren. Het sap van de plant kan ernstige brandwonden bij gevoelige mensen veroorzaken, dus beter niet snoeien en niet in de buurt van kinderen plaatsen.