Start
acnistus
achimenes
bignoniarose
bamboe
beaucarnea
baobab
albizia
Agapanthus
pennisetum
phoenixroe
pinda
boomtomaat
calliandra
Celosia spicata
Cistus albidus
cichorei
clitoria
dadelpalm
Dahlia oranje-rose
cyclamen
Dahlia rood
crinum
drakenwortel
distel
desertrose
dahlia blad rood
apios
crinodendron
Commelina
cordyline
cherimoya
cistuswit
chamaerops
cassia
cacao
caesalpina
butia
bestellen.
orbea
itaarons
dierama
kaardenbol
bereklauw
passiebloem
pompoafri
sauromatum
amaryllis
papaja
pawpaw
muszeb
kaki
granaat
flamboyant
meconopsis

Cacao boom :Theobroma cacao

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 

Categorie: struik, kamerplant

Grootte: 0,5-1,5 m.

Blad: langwerpig gezaagd, dun, donkergroen, tot 0.4 m lang

Algemeen 

De cacao plant levert de grondstof voor chocolade, dat is iedereen wel bekend. Het is een tropische struik met grote bladeren, direct op de stam en dikke takken ontwikkelen zich de witte stervormige bloemen. Deze ruiken sterk, en ontwikkelen zich tot grote vruchtdozen met zo'n 40 flinke zaden in een witte, slijmerige massa. Deze bonen worden uit de vruchten gehaald en op hopen gestapeld, waar ze gaan broeien en fermenteren. Hierbij ontstaat een sterk geurende massa, die verwerkt wordt tot ontvette cacao, en de duurste van de plantaardige vetten: cacaoboter.

Bij ons in de huiskamer doen de planten het heel behoorlijk, in de zomer kunnen ze zelfs flink groeien en mogelijk is een struik te kweken die ook nog kan gaan bloeien en vrucht zal dragen. Het grote blad is heel decoratief, nieuwe bladeren zijn rood gekleurd.

Zaaien

De zaden zitten nog in het vrucht omhulsel, een slijmerig witte jas. Die moet er heel voorzichtig afgepeld worden zodat het bruine gesegmenteerde zaad zelf bloot komt te liggen. Aan een punt zit een wittig dopje/puntje, hieruit komt de wortel. Nu het zaad met dit puntje omlaag half in de grond steken. De helft komt er dus bovenuit. Gebruik een luchtig mengsel dat maar iets vochtig is, maar dek wel af met folie om het zaad niet uit te laten drogen. Als het te nat is kan de boel gaan schimmelen, controleer iedere dag even. In het licht houden. Liever geen bodemwarmte gebruiken, maar op een warme plek in de kamer opkweken. Soms moet je helpen om de kiemlobben van elkaar los te maken. Langzaam het folie af en toe openen en aan de buitenlucht wennen, zodra de eerste bladeren zich ontwikkelen.

Verzorging. 

Oppotten in een flinke pot met goede, luchtige potgrond. Belangrijk is een lichte plek, maar nooit in de directe zon. (alleen in de maanden november-februari is dit geen probleem) Liefst warm houden, in de winter niet beneden 15C. Hoewel de plant goed tegen droge lucht kan, is een plaats direct boven of naast de centrale verwarming niet aan te bevelen. Het helemaal laten uitdrogen van de potgrond en plant is ook niet goed, altijd op tijd water geven. Tijdens de groei af en toe wat kamerplanten voedsel geven.