Johannesbrood boom, Carob, Locust bean

Ceratonia siliqua

   

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: vlinderbloemen familie

Categorie: boompje, kuipplant

Grootte: 100 cm

Blad: grof geveerd leerachtig groenblijvend 25 cm

Een bijbelse boom, dus uit het Midden-Oosten, en Middellandse Zee gebied, al sinds de oudheid een gewaardeerde cultuurplant. Zeer bestand tegen zoute wind, droogte en felle zon, leverde deze boom de broodnodige schaduw op het land. De boom kan eeuwen oud worden, en produceert grote hoeveelheden op grote snijbonen lijkende vruchten. De bonen, die direct aan de stam groeien, bevatten zaden, die ook nu nog in veel levensmiddelen verwerkt worden.

De zaden werden van oudsher gebruikt als gewicht, omdat de zaden allemaal 0.2 gram wegen, ongeacht de vorm. De gewichtsmaat 'karaat' is afgeleid van de naam Ceratonia. De zaden bevatten erg veel suikers en eiwit, maar door het hoge gehalte vezels zijn ze voor mensen niet eetbaar. Wel zijn ze zeer geschikt als veevoer. De bewerkte zaden kunnen gebruikt worden als vervanging van cacao en koffie. Ook worden er cosmetische producten van gemaakt. De meest gebruikte stof is de locust bean gum, die met enzymen omgezet wordt naar een hoogwaardige grondstof, algemeen verwerkt als verdikkingsmiddel in talrijke levensmiddelen.

De plant zelf is makkelijk in een pot op te kweken, decoratief door het knoestige uiterlijk, geschikt als bonsai, en wintergroen. Helaas niet vorstbestendig, dus overwinteren op een koele, lichte en vorstvrije plaats.

 Opkweek uit zaad: 

Zaaien in potten binnenshuis in zaaigrond. Het zaad met een scherp mes iets beschadigen en 1 nacht weken in lauw water.Warm en licht en luchtig opkweken, zo veel mogelijk buiten.

Verzorging.

Kweek in een flinke kuip met vruchtbare grond. Zorg voor een warme en zonnige plek. Geef voldoende water. Kan buiten als er geen kans op vorst is. De planten moeten koud maar vorstvrij overwinteren op een lichte plek.