Start ] Omhoog ] acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] [ Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] kaardenbol ] bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ]

Cistus roos: Cistus albidus

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 

Familie: Cistacea, zonneroosjes familie

Categorie: struik, overblijvend, kuipplant, half winterhard

Grootte: 50-100 cm

Blad: grijsbehaard, 1-3 cm

Bloem: aan eind tak in trossen, rose met geel hart, bloeit maar 1 dag. Bloeitijd: zomer

Vermeerdering: zaad, stek.

 Algemeen 

Het cistusroosje komt in het wild voor in het hele middelandse zee gebied, op droge grond in het maquis struikgewas.Er zijn zon 20 soorten, die allemaal sterk ruikend blad hebben, de geurende hars wordt nog wel verkocht als Arabisch laudanum. Deze rose soort vormt een mooi struikje met grijs blad waartegen de grote bloemen mooi afsteken. Bij vorst afdekken, kan bevriezen bij strenge vorst. De plant kan ook in pot gekweekt worden en op een koele vorstvrije plaats overwinteren. Veel zon en droge grond. 

Opkweek uit zaad: 

Zaaien in een zanderige grond, oppervlakkig zaaien in een pot en afdekken met een plastic zak tegen uitdrogen. Veel licht en warmte, als de plantjes hanteerbaar zijn uitplanten in een luchtige potgrond of in de vollegrond op een droog en zonnig plekje. Na de bloei in juli/augustus terugknippen zorgt voor een bossige plant.