Citrusplanten verzorgen, citroenboom verzorgen

subtropische citrusbomen in huis en tuin

Wie kent ze niet: sinaasappelen, citroen, grapefruit. Allemaal leden van de prachtige citrus familie. Maar behalve de vruchten levert deze familie heel wat meer economisch belangrijke stoffen. In dit artikel wat meer hierover, en natuurlijk veel tips voor verzorging van uw eigen planten.

Familieleden en producten.

       Citrus sinensis, vrucht en bloesem, 

tegelijk in het vroege voorjaar

Hiernaast is de bekendste soort te zien: de sinaasappel. Met zijn glimmend altijdgroene bladeren, zijn overdadige oranjebloesen die naar seringen ruikt, en de mooie vruchten, is het een tot de verbeelding sprekende plant. Een sinaasappelboom is een van de oudst wordende bomen, en kan vele honderden jaren oud worden. Ook in een kuip gekweekt, en goed verzorgd, zal de boom zijn eigenaar zeker overleven.

Dit is maar een van de vele citrusachtigen, bijna allemaal groenblijvende planten die wel tegen lage temperaturen, maar niet tegen vorst kunnen. Makkelijk te herkennen omdat de hele plant vol zit met bolletjes etherische olien. Deze zijn zichtbaar als doorzichtige plekjes als het blad tegen het licht wordt gehouden. De olie bestaat voor een groot gedeelte uit een bittere, brandbare stof, terpeen, ter bescherming tegen vraat. Als de olie uit geperste schillen ontdaan wordt van de bittere terpenen, dan blijft sinaasappelolie over, algemeen gebruikt om levensmiddelen en frisdranken de bekende sinas smaak te geven. Andere producten zijn het sap van de vrucht zelf, en uit de schil wordt ook nog pectine gewonnen. Deze aan zetmeel verwante stof wordt veel gebruikt als verdikkingsmiddel, bijvoorbeeld in jam.

Andere familieleden zijn:

Citrus limon. De citroenboom, dit is geen kleine boom zoals de sinaasappel, maar een warrige, flinke struik. Herkenbaar aan het rood aangelopen jonge schot, en de grote bladeren. Ook de bloemen hebben een paarsachtige blos. Makkelijker te verzorgen dan zijn familieleden, erg sterk.

Een citroenboom met de grote vruchten, en de rode uitlopers.

Citrus reticula. De mandarijn, lijkt erg op de sinaasappel, het is ook een kleine boom, maar het blad is smaller en kleiner.

Het smallere blad van de mandarijn

 

Citrus maxima. De pompelmoes, een grove struik.

Citrus paradisi. Grapefruit, flinke struik.

xCitrofortunella mitis. Mini sier citrusboompje, vaak in tuincentra, zure vruchtjes.

Poncirus trifoliatus. De enige winterharde verwant, een stekelig struikje met tennisbal-achtige vruchten, maar mooie citrus bloesem.

Verzorging.

Een citrusplant stelt zo zijn eisen, maar als daar aan wordt voldaan dan zijn ze goed te kweken. Alle soorten zijn veredeld op een onderstam, het is dus niet mogelijk goede planten te krijgen door pitten te zaaien. De koudegevoeligheid van de plant is erg afhankelijk van de gebruikte onderstam, daarom zijn planten uit het Middellandse zee gebied niet altijd geschikt voor ons klimaat. Een goede onderstam is de Poncirus, let op het label als u een plant koopt, dit moet erop staan! In het algemeen is de citroenboom het makkelijkst in de kost, en de sinaasappel het moeilijkst.

Helaas vergaat het de meeste planten die in Nederland gekocht worden, niet goed. Citrusplanten vereisen veel aandacht en tijd, kennis en ervaring. Citrusplanten zijn buitenplanten, houden niet van kassen, en zeker niet van de huiskamer. Helaas is ons buitenklimaat maar 5 maanden per jaar geschikt voor de planten. In 30 jaar heb ik geleerd wat je allemaal fout kan doen...en dat is heel wat! Helaas staat er op internet steevast een hoop onzin, tussen een hoop nuttigs. Na een workshop in Oostenrijk bij een ervaren professionele citruskweker, is het toch gelukt om hier gezonde bomen te kweken en zelf citroenen en zelfs navelsinaasappels te oogsten , in ons donkere koude landje (in de winter dan). Gebruikmakend van moderne techniek en nieuwe lichtbronnen.

Voor wie alle noodzakelijke trucs en trics wil ontvangen, neem gerust contact op met r.mveloo@hetnet.nl