Start ] Omhoog ] acnistus ] achimenes ] bignoniarose ] bamboe ] beaucarnea ] aronskelk ] baobab ] albizia ] Agapanthus ] pennisetum ] phoenixroe ] pinda ] boomtomaat ] calliandra ] Celosia spicata ] Cistus albidus ] cichorei ] clitoria ] dadelpalm ] Dahlia oranje-rose ] cyclamen ] Dahlia rood ] crinum ] drakenwortel ] distel ] desertrose ] dahlia blad rood ] [ crinodendron ] Commelina ] cordyline ] cherimoya ] cistuswit ] chamaerops ] cassia ] cacao ] caesalpina ] butia ] bestellen. ] orbea ] itaarons ] dierama ] kaardenbol ] bereklauw ] passiebloem ] pompoafri ] sauromatum ]

Lantaren struik = Crinodendron hookerianum

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Elaeocarpaceae

Categorie: struikje, kuipplant

Grootte: 100 cm

Blad: smal, rand gekruld, donkergroen glimmend, getand, 3cm

Bloem: hangend aan twijgen, ballon- of tulp vormig, 4 cm, opvallend rood

Bloeitijd: vroege zomer 

Een mooie nieuwe aanwinst uit Chili en Tasmanie. Als sierplant langzaam in opkomst, maar in Nederland nog vrijwel onbekend. Terwijl het een erg dankbaar struikje is. De plant is altijdgroen met klein donkergroen leerachtig blad. Aan het eind van de zomer vormen zich al de bloemknoppen voor het volgende jaar. Bloeit al op heel jonge leeftijd. In mei vormen zich dan flinke 'hangende tulpen', die heel opvallend van vorm en kleur zijn. De bloeitijd is behoorlijk lang omdat niet alle bloemen tegelijkertijd uitkomen.

 Opkweek uit zaad: 

Zaaien in zanderige grond bij 20 C, op een lichte maar niet zonnige plek. Niet laten uitdrogen. D planten verspenen als ze hun derde bladpaar gevormd hebben.

Verzorging.

Zet de plant in kuip of vollegrond op een halfbeschaduwde plaats. Het is geen plant voor een zonnige zuidmuur. De grondsoort is liefst zanderig en zuur, maar mag niet helemaal uitdrogen. Verder een makkelijke plant. Kan wat vorst verdragen, tot ongeveer -6C, dus is in de kuststreek op een beschutte plek bij het huis in de vollegrond te kweken. Elders licht, vorstvrij maar koel overwinteren.