Start
acnistus
achimenes
bignoniarose
bamboe
beaucarnea
baobab
albizia
Agapanthus
pennisetum
phoenixroe
pinda
boomtomaat
calliandra
Celosia spicata
Cistus albidus
cichorei
clitoria
dadelpalm
Dahlia oranje-rose
cyclamen
Dahlia rood
crinum
drakenwortel
distel
desertrose
dahlia blad rood
apios
crinodendron
Commelina
cordyline
cherimoya
cistuswit
chamaerops
cassia
cacao
caesalpina
butia
bestellen.
orbea
itaarons
dierama
kaardenbol
bereklauw
passiebloem
pompoafri
sauromatum
amaryllis
papaja
pawpaw
muszeb
kaki
granaat
flamboyant
meconopsis

Turkse Reuzendistel

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Compositae

Categorie: 2-jarig

Hoogte 140 cm

 Algemeen:

Prachtige heemplant uit de droge gebieden rond de Turkse westkust. Een bossige, hoogopgaande plant, talrijke kale, gestekelde bloemstengels dragen grote distelbloemen. Deze hoofdjes zijn zelf ook paars gekleurd, zodat als de bloem is uitgebloeid, deze hoofdjes de plant nog lang sierwaarde geven. Mogelijk heeft nog niemand deze mediterrane plant in Nederland gekweekt, en hopelijk wordt het een mooie nieuwigheid voor een zonnig en droog plekje in onze tuinen.

Opkweek uit zaad.

Zoals veel distels is dit een tweejarige plant die het eerste jaar een lage rozet vormt, om het tweede jaar te gaan bloeien met opgaande stengels. Zaai daarom in mei ter plaatse, liefst in diepe, ingegraven potten in de tuin. Zorg voor een zonnig en droog plekje, hoe warmer hoe beter. In de winter mogen de penwortels niet bevriezen, daarom de potten uitgraven en in een schuur vorstvrij overwinteren. Eventueel kunnen de planten in de tuin blijven als ze beschermd worden met een dikke laag blad bij vorst.

Een alternatieve manier van kweken is te zaaien in het najaar, en de planten binnenshuis, op een lichte en koele plek, op te kweken. De ontstane rozet kan dan vanaf mei in de tuin worden gezet en bloeit dan meestal hetzelfde jaar nog. De planten zullen wel kleiner blijven. 

De bloemstengels kunnen direct na de bloei afgeknipt en gedroogd worden.