Eucalyptus ficifolia =

Corymbia ficifolia

Rode Gomboom

 

Kweekhandleiding en verzorging.

 Familie: Myrtaceae

Categorie: kuipplant, boom.

Hoogte : >2 m

 Algemeen:

Deze Australische gomboom wordt wereldwijd aangeplant om zijn schitterende rode bloemen. Het is een veel kleinere boom of struik dan de meeste andere Eucalyptus soorten en daarom erg geschikt voor opkweek in kuip. Dus voor een zonnige plek op een terras bijvoorbeeld. Ook het blad is erg decoratief en wintergroen. En als toegift, een mooi gevlekte donkerbruine bast. De plant is makkelijk uit zaad op te kweken en groeit in enkele jaren uit tot een klein boompje of kleine struik, snoei is nauwelijks nodig. Deze soort bloeit al in de jonge jaren, in de zomer, als het blad is uitgegroeid. De bloemkleur kan variŽren tussen bijna wit tot donkerrood, dat is niet te voorspellen, meestal is het rood. Kan tegen koude, maar niet tegen vorst, dus in een schuur of zolder overwinteren.

Opkweek

Zaai in potten met zaaigrond, oppervlakkig, afdekken met een glasplaatje of folie en warm en zonnig wegzetten. Dagelijks benevelen, de oppervlakte mag nooit uitdrogen. Als na enige weken de plantjes opgekomen zijn, zonder afdekking verder kweken, en als ze 4 bladeren hebben, overpotten in goede, liefst kleihoudende potgrond. Deze kunnen als er geen vorst te verwachten is, ook op een zonnige plek in de tuin worden ingegraven.

Verzorging.

Belangrijk is een goed afwaterende, zandige grond. Nat veen of klei wordt slecht verdragen. Maak eventueel zelf een heuveltje van puin en zand. Liefst volle zon, Eucalyptus kan goed tegen wind, zoute lucht, warmte en zon. Verplanten op latere leeftijd is moeilijk, dus kweek in containers die eventueel in de tuin kunnen worden ingegraven. In de winter licht en vorstvrij overwinteren.